Petrom va cumpara biodiesel de la Martifer

Miercuri, 11 Aprilie 2007, ora 16:20
806 citiri

Petrom a incheiat un contract cu Martifer pentru achizitia de biodiesel, pe care urmeaza sa-l vanda in amestec cu motorina, au declarat, miercuri, agentiei NewsIn, surse din piata de profil.

"Petrom va cumpara biodiesel de la portughezii de la Martifer. Cele doua companii au incheiat deja un contract in acest sens", au spus sursele citate.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului, motorina comercializata incepand cu 1 iulie 2007 va trebui sa contina biodiesel in proportie de 2%, urmand ca si benzina sa aiba acelasi procent de biocarburanti de la 1 ianuarie 2009.

Proiectul de act normativ mai stabileste ca operatorii economici trebuie sa introduca pe piata numai carburanti conventionali si biocarburanti in amestec, in proportie de minimum 2% in volum de la 1 iulie 2007, 3% din 1 ianuarie 2008 si 4% din 1 iulie 2008, in cazul motorinelor.

De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009, benzinele comercializate trebuie sa contina biocarburanti in proportie de 2%, urmand ca ponderea acestora sa creasca la 3% din 1 ianuarie 2010.

In cazul in care operatorii economici doresc utilizarea unei proportii mai mari de 5% in volum pentru biocarburanti, ei vor fi obligati sa afiseze acest lucru la punctele de comercializare, se mai precizeaza in proiectul de hotarare.

Conform Ministerului Economiei si Comertului, agentii economici vor primi amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei daca nu respecta procentele impuse prin acest proiect de act normativ.

Potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, motorinele si benzinele care contin minimim 2% in volum biomasa sunt taxate cu accize reduse cu pana la 10 euro pe tona.

Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa amestece treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%.

Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)