Petrom va furniza electricitate din 2011

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 10:09
1279 citiri
Petrom va furniza electricitate din 2011

 Petrom (SNP) a inceput constructia efectiva a centralei electrice pe gaze de la Brazi, investitie de 500 milioane euro, compania petroliera urmand sa inceapa furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011.

Centrala electrica de la Brazi, judetul Prahova, este un proiect greenfield, dezvoltat in acord cu strategia energetica europeana si care tine seama de cerintele UE de conformitate in probleme de mediu, se arata intr-un comunicat al companiei,informeaza Mediafax.

"Proiectul nostru, in care investim circa 500 milioane de euro, este un pas important nu numai pentru companie, dar si pentru piata de electricitate din Romania.

Dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei.

Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica", a declarat, in comunicat, Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu gaze naturale, energie si produse chimice.

Un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia) va construi si livra la cheie centrala electrica, termenul de livrare fiind septembrie 2011.

Centrala va cuprinde doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur, va dezvolta o putere de 860 MW si va avea o eficienta crescuta, de circa 57%, comparativ cu media de 30% a instalatiilor din Romania care dezvolta puteri similare.

In plus, centrala va avea un echipament modern de reducere a emisiilor, care ii va permite sa se incadreze cu emisiile de CO2 sub media europeana.

Totodata, proiectul centralei de la Brazi include constructia unei conducte, cu o lungime de 30 de kilometri, care va asigura transportul gazelor catre centrala, si a unei linii de inalta tensiune, cu lungimea de 3 kilometri, pentru conectarea centralei la sistemul national de inalta tensiune.

Finantarea proiectului, a carui valoare se ridica la circa 500 milioane euro, este asigurata atat din surse interne, cat si prin doua credite corporative negarantate semnate cu BEI si BERD, fiecare in valoare de 200 milioane de euro.

Petrom a luat decizia construirii centralei de la Brazi in anul 2007. Compania este controlata, din 2004, de grupul austriac OMV, care detine 51% din capital.

In actionariat se mai regasesc Ministerul Economiei, cu 20,64%, iar Fondul Proprietatea controleaza 20,11% din titlurile Petrom.

In primele trei luni profitul Petrom a scazut in primul trimestru cu 48%, la 506 milioane lei (118,6 milioane euro), iar veniturile au coborat cu 32,6%, la 3,46 miliarde lei (813 milioane euro), fata aceeasi perioada din 2008, ca urmare a evolutiei nefavorabile a preturilor la titei si a situatiei economice deteriorate.

#centrala, #conducta, #electrica, #electricitate, #investitie , #stiri Petrom