Petrom va produce carburanti premium, comercializati in benzinariile OMV

Joi, 17 Mai 2007, ora 13:14
1173 citiri

Petrom va incepe sa produca, in perioada imediat urmatoare, inclusiv carburantii premium comercializati in benzinariile OMV si va livra catre aceste statii motorina in amestec cu biodiesel, a declarat, joi, directorul de marketing al OMV Romania, Vlad Seitan.

Potrivit acestuia, in prezent, cea mai mare parte din produsele petroliere vandute in benzinariile OMV sunt fabricate in rafnariile Petrom. "Petrom va incepe sa ne ofere inclusiv produsele premium pe care le comercializam in statiile noastre", a spus Seitan.

In ceea ce priveste obligativitatea ca, de la 1 iulie, toti distribuitorii de carburanti sa vanda motorina cu 2% biodiesel, reprezentantul

{

function anonymous()

{

TextUtils.ShowSrcButton(this);

}

}" style="BORDER-BOTTOM: blue 1px dotted; TEXT-DECORATION: none" onmouseout="function anonymous()

{

function anonymous()

{

TextUtils.HideSearch();

}

}">OMV a spus ca se bazeaza pe Petrom pentru a-i livra motorina in amestecul cerut.

Comerciantii de combustibil au obligatia sa introduca pe piata treptat, incepand cu 1 iulie 2007, amestecul de biocarburanti cu carburanti conventionali, nerespectarea prevederilor fiind sanctionata cu amenda de la 7500 la 15.000 de lei, a decis miercuri Guvernul.

Potrivit modificarilor aduse, operatorii economici vor introduce pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali - derivate ale uleiurilor minerale - dupa cum urmeaza: de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum, de la 1 ianuarie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum, de la 1 iulie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum si de la 1 iulie 2009 - benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se face in cadrul sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei, de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor pentru activitatea de esantionare a benzinei si motorinei.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) este responsabil cu monitorizarea efectului utilizarii biocarburantilor in amestec cu motorina in proportie de peste 5% in volum, la autovehiculele neadaptate.

Firmele care introduc pe piata sau care comercializeaza biocarburanti si alti carburanti regenerabili au obligatia de a transmite trimestrial, Ministerului Economiei si Finantelor, informatii privind cantitatile de biocarburanti si alti carburanti regenerabili introduse pe piata. Nerespectarea acestei obligatii reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 la 7500 de lei.

Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa amestece treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in 2020, ponderea sa creasca la 20%.

Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...