Preturile alimentelor: amenintarea anului 2009?

Luni, 01 Iunie 2009, ora 11:35
1757 citiri
Preturile alimentelor: amenintarea anului 2009?

Desi cererea este in scadere, preturile la alimente au crescut cu trei procente, in primele cinci luni ale anului, confirmand temerile analistilor internationali, care estimeaza ca preturile vor cunoaste cresteri abrupte, pe fondul crizei.

Astfel, desi vanzarile in supermarketuri au scazut cu 10 - 15 procente, in loc sa stimuleze clientii prin oferirea unor reduceri de preturi, lucrurile au stat exact invers, valoarea alimentelor crescand.

Cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 20 - 50 de procente, dar si cascavalul, cu 28 de procente.

Potrivit producatorilor, citati de Ziarul Financiar, scumpirile sunt cauzate de devalorizarea monedei nationale, in raport cu euro, multe din materiile prime fiind aduse din afara tarii.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, este ferm convins ca Romania nu va suferi o criza a alimentelor, pentru ca beneficiaza de un potential agricol de 20 de milioane de hectare de teren cultivabil, indeajuns pentru a hrani 80 de milioane de locuitori.

Dar trebuie sa revenim si la declaratiile sale conform carora, in acest moment, sunt irigate doar 560.000 de hectare de teren, la care s-ar putea adauga inca 200.000 de hectare. Aceasta suprafata ar ajunge pentru a hrani doar 3,4 milioane de oameni, adica aproximativ populatia Bucurestiului si a zonelor limitrofe.

Prin urmare, ar trebui sa continuam sa importam alimente, suportand preturile din ce in ce mai mari din import.

Potrivit analistilor internationali, citati de Reuters, preturile alimentelor sunt in crestere, mai ales in tarile sarace sau emergente, fiind posibila o noua criza a alimentelor. Avand in vedere productia mai mica si o crestere a cererii, pretul granelor s-a majorat deja, atingand cote alarmante pe pietele de schimb internationale.

In Statele Unite, alimentele s-au scumpit cu 5,5 procente, anul trecut, cea mai mare crestere din 1990, iar in aceast an ar putea fi majorate cu alte 3 - 4 procente.

Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite, exista "urgente alimentare" in 32 de tari din lume.

De asemenea, preturile la alimente sunt vesnic legate de cele la combustibili, iar, in ultima perioada, aceasta au inceput iar sa creasca. In luna mai, pe pietele internationale, pretul la petrol a crescut cu 30 de procente, ajungand la nivelul de 66,31 de dolari pe baril, vineri.

In Romania, majoritatea companiilor mari au scumpit benzina in mod repetat, in mai. De exemplu, pretul benzinei la Petrom a crescut de la 3,41 de lei pe litru, la sfarsitul lunii aprilie, la 3,55 de lei/litru, Rompetrol urmand acelasi trend.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#alimente, #combustibili, #crestere, #preturi , #stiri Petrom