Reformele din Romania, model pentru Grecia (Financial Times)

Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:21
1796 citiri
Reformele din Romania, model pentru Grecia (Financial Times)

Recuperarea economica din Romania da sperante ca si Grecia poate iesi din capcana bugetara, sustine Financial Times, care precizeaza ca masurile dure de reducere a cheltuielilor in Romania au contribuit la revenirea economiei si ar trebui sa incurajeze sperantele ca si Grecia, stat mai bogat si mai occidentalizat din Balcani, poate iesi din capcana bugetara in cativa ani, anunta Mediafax.

Oferta publica pentru vanzarea a jumatate din participatia statului roman la Petrom reprezinta un nou moment important al unei reveniri economice remarcabile, noteaza publicatia britanica.

Vanzarea "argintariei familiei" a fost dureroasa pentru statul roman, dar nu la fel de mult precum taierile bugetare dupa incheierea unui acord cu Fondul Monetar International in 2009, care au inclus diminuarea platilor sociale si o reducere de 25% a salarilor in sectorul public.

Medicamentul amar functioneaza pentru Romania, potrivit FT. Aceasta situatie ar trebui sa incurajeze sperante ca Grecia, stat balcanic mai bogat si mai occidentalizat decat Romania, poate reduce cheltuielile pentru a iesi din capcana bugetara in cativa ani.

Unor greci nu le place sa fie considerati "balcanici", dar, in pofida gloriei din anitichitate si a unei industrii turistice mai avansate, geografic si istoric, Grecia este mai balcanica decat Romania, noteaza cotidianul.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 7,4% in 2009, cand a avut nevoie de ajutor financiar, jumatate din deficitul, dezvaluit ulterior, in cazul Greciei. Economia Romaniei s-a contractat cu peste 7% in 2009, dar a iesit in acest an din recesiune. Deficitul bugetar ar urma sa ajunga anul urmator la jumatate fata de momentul de varf. 

Masurile adoptate au fost foarte nepopulare, dar salvarea poate fi intrevazuta, scrie FT. Iar Romania, la fel ca Grecia, se confrunta cu evaziune fiscala scapata de sub control, dificultati demografice, politica haotica si o mostenire socialista in privinta politicilor economice.

"Poate Atena face la fel ca Romania?", se intreaba jurnalistii FT in rubrica de opinii a cotidianului britanic.

Romania a avut doua avantaje majore - o moneda care a putut fi depreciata si o indatorare redusa raportata la PIB. Pe de alta parte, Grecia beneficiaza de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata si primeste, astfel, un pachet de ajutor financiar mult mai mare, comparativ cu dimensiunea economiei.

Pesimismul privind capacitatea Greciei de a evita intrarea in inacpacitate de plata este bazat pe rationamente sociale si calcule matematice. Recuperarea Romaniei ofera insa speranta ca, si in Balcani, "unde exista vointa, exista o cale", noteaza FT.

#grecia, #grecia criza, #masuri criza romania , #stiri Petrom