Shell a vandut companiei franceze Rubis divizia de GPL din Romania si iese de pe piata locala

Miercuri, 21 Martie 2007, ora 12:42
1129 citiri

Shell a vandut, miercuri, companiei franceze Rubis, afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania si alte cinci state europene, operatiune care marcheaza iestirea grupului anglo-olandez de pe piata romaneasca.

Tranzactia vizeaza afacerile Shell cu GPL din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia si se va ridica la o valoare maxima totala de 90 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Rubis.

Pentru Romania, tranzactia este conditionata de neexercitarea unui drept de preemtiune, conform Rubis. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%.

Rubis arata ca in Romania si in Elvetia va deveni, in urma operatiunii, liderul pietei de GPL, cu cote de piata importante.

Companiile preluate realizeaza anual o cifra de afaceri cumulata de circa 180 de milioane de euro.

"Acest portofoliu echilibrat de activitati in state in faza de crestere - cele din Europa de Est - si de maturitate - Elvetia si Germania - vine sa completeze actualele pozitii ale grupului", se precizeaza in comunicatuln Rubis.

Tranzactia va fi finalizata in primul semestru al anului.

Shell arata, intr-un comunicat, ca se concentreaza asupra zonelor in care are deja o prezenta considerabila.

"Shell isi concentreaza investitiile in zonele in care are deja o prezenta considerabila si se dezvolta in regiunile cu potential ridicat de crestere. Am facut progrese semnificative in simplificarea portofoliului, reducerea complexitatii si a costurilor de operare, in vederea implementarii strategiei de grup", a declarat Erwin Friederich, vicepresedintele diviziei de GPL al companie.

Grupul mentioneaza ca vanzarea afacerii cu GLP este urmarea strategiei grupului privind orientarea catre activitatile de upstream si downstream profitabil.

Divizia Shell de GPL din Romania este reprezentata de Shell Gas Romania si Transgas Services. Ambele firme fac obiectul tranzactiei cu Rubis.



Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...