Termocentrala OMV Petrom va incepe productia inainte de sfarsitul lui 2011

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 16:57
1451 citiri
Termocentrala OMV Petrom va incepe productia inainte de sfarsitul lui 2011

Prima centrala privata de producere a energiei electrice din Romania, cu finantare de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), aflata in constructie, este programata sa inceapa productia inainte de sfarsitul anului 2011, a anuntat luni institutia financiara, relateaza NewsIn.

"Noua centrala electrica ultramoderna OMV Petrom este echipata cu o turbina cu gaz cu ciclu combinat de 860 MW si va fi construita la Brazi, la nord de Bucuresti.

La finalizare va furniza circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania.

Folosind tehnologie de ultima ora, aceasta facilitate va asigura un process de generare a energiei electrice eficient si fiabil, cu impact scazut asupra mediului", se arata in comunicat.

BERD cofinanteaza constructia centralei electrice cu un imprumut de 200 milioane euro, acordat in mai 2009, impreuna cu Banca Europeana de Investitii, care a oferit o facilitate similara de 200 milioane euro.

Centrala a fost vizitata luni de catre o delegatie a Consiliului Director BERD, care se afla in Romania pentru a se pune la curent cu prioritatile de investitie ale tarii.

BERD sustine Petrom pentru a introduce standarde crescute in industrie in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta si pentru a creste siguranta energetica.

Finantarea BERD va sustine o serie de proiecte care includ decontaminarea, inlocuirea conductelor vechi, masuri de sanatate si siguranta, precum si masuri de crestere a eficientei energetice.

In martie 2009, BERD a oferit un imprumut sindicalizat de 300 milioane euro, pentru a asigura continuitatea in implementarea imbunatatirilor de mediu la OMV Petrom, in ciuda disponibilitatii limitate de finantari de la bancile comerciale.

De la inceputul operatiunilor in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare ce depasesc 8 miliarde euro. 

#termocentrala, # omv, # petrom , #stiri Petrom