Traian Basescu: Nu mai vindem cei 10% din Petrom

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 15:35
1511 citiri
Traian Basescu: Nu mai vindem cei 10% din Petrom

Romania nu va vinde cei 10% din Petrom datorita evolutiei companiei privind explotarea resurselor din Marea Neagra, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, la o intalnire cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss.

"Romania va deveni un jucator important pe piata energiei in urmatorii 10 ani, daca vom fi norocosi cu Marea Neagra. In orice caz, am urmarit evolutiile. Sincer, sunt extrem de multumit de ceea ce se intampla si acum toata lumea cred ca a inteles ca nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocosi ca nu am vandut anul trecut cei 10%", i-a spus Basescu razand lui Gerhard Roiss, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere a Petrom, scrie Mediafax.

Acesta i-a raspuns presedintelui Basescu ca dezvoltarea industriei energetice din Romania reprezinta acum o sansa importanta in viitor pentru tineri, iar seful statului l-a aprobat.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".

Guvernul Boc a incercat in 2011 vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni Petrom de 9,84%, detinute de statul roman, primind insa un pret mai mic decat cel preconizat si renuntand la tranzactie. Basescu declara pe 26 iulie 2011 ca nevanzarea pachetului de 9,84% a fost un esec, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap".

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#actiuni petrom, #vanzare actiuni stat Petrom, #participatie stat Petrom , #stiri Petrom