VANZARE PETROM: Statul nu mai ia in gluma piata de capital - interviu analist Certinvest

Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:31
2239 citiri
VANZARE PETROM: Statul nu mai ia in gluma piata de capital - interviu analist Certinvest

Decizia de a scoate la vanzare pe Bursa cele 9,84% din actiunile Petrom nu este o simpla listare: este o declaratie, in sine, a faptului ca piata de capital incepe sa fie luata in serios de catre stat . "Este un lucru bun din partea statului si ma astept ca acest eveniment sa fie primul pas dintr-un lung sir de privatizari. Aceasta prima vanzare va fi un fel de evaluare, un fel de test pentru privatizarile care vor urma", a declarat analistul Certinvest Florin Hantila, pentru Bloombiz.ro. 

Va asteptati sa vina asa repede aceasta vanzare a pachetului Petrom?

Este un lucru bun din partea statului si ma astept ca acest eveniment sa fie primul pas dintr-un lung sir de privatizari. Cred ca aceasta prima vanzare va fi un fel de evaluare, un fel de test pentru privatizarile care vor urma. Este o companie atractiva, transparenta, care a fost deja listata si cred ca va avea succes.

Pretul maxim este de 0,46 lei/actiune….

Pretul maxim este de 0,46 lei/actiune si in cazul in care subscrierile vor fi numeroase la acest prag, atunci se va realiza vanzarea la acest pret.

Probabilitatea este destul de mare ca investitorii sa subscrie si la un nivel mai mic decat acest 0,46 lei/actiune.

Conform rapoartelor din piata, acest 0,46 lei/titlu este mai mare decat nivelul justificat de prognozele companiei si al pretului petrolului.

0,46 lei/titlu este un pret care ar face compania mai scumpa alte decat firme similare din acelasi domeniu, pe baza multiplilor care se folosesc in industrie.

Ce se va intampla cu pretul actiunilor emitentului dupa aceasta oferta?

Un lucru este sigur - compania isi va mari free-float-ul, ceea ce va fi un lucru pozitiv pentru pretul actiunii.

In plus, faptul ca Fondul Proprietatea se va lista si pe piata din Polonia va crea o deplasare a cererii din partea investitorilor locali catre alte actiuni disponibile spre tranzactionare.

Eliberarea a 9,84% din Petrom e un lucru extrem de pozitiv pe termen lung.

Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. Cum vi se pare acest raport?

Pe piata romaneasca nu s-a mai facut o astfel de vanzare.

Este un raport corect daca tinem cont de forta investitorilor institutionali, de educatia acestora si de modul de perceptie al valorilor fundamentale ale companiei.

Cat ar putea incasa statul? S-a estimat ca va incasa 610 milioane euro.

Nivelul subscrierilor va depinde foarte mult de nivelul de echilibru. In momentul in care pretul sugerat de cerere va fi mai mic si se va invarti in jurul valorii de 0,42-0,43 lei exista posibilitatea sa fie subscris un procent mai mare din pachetul oferit.

Nu cred ca va exista o suprasubscriere la nivelul maxim de 0,46 lei/titlu.

Statul ar putea primi mult mai putin de 600 de milioane de euro daca evenimentele la nivel global vor frana cererea si apetitul fata de risc si fata de actiuni incat sa nu se creeze cererea din partea clientilor institutionali globali in zone ca Romania.

Daca pachetul va fi vandut in procent de 100% la valoarea de 0,4 – 0,42 lei/actiune, statul nu va castiga mai mult de 470-500 de milioane de euro.

Ce inseamna aceasta vanzare pentru BVB si piata de capital romaneasca?

Ma astept ca aceata vanzare sa deschida drumuri, sa fie un prim pas in acest lung sir  de privatizari pe care le-a anuntat Guvernul.

Sper sa se concretizeze privatizarea si in cazul altor companii si sa duca la o dimensiune mai mare a pietei de capital.

Pe de alta parte, sper ca aceasta vanzare a pachetului de actiuni sa creeze lichiditatea de care avem atat de multa nevoie in derularea unor ordine de tranzactionare.

Nu in ultimul rand, ma astept ca aceasta oferta sa poata sa atraga clienti straini mai mari, cu putere financiara pe piata romaneasca.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

#actiuni petrom, #bvb, #certinvest, #petrom, #piata capital, #pret actiuni petrom, #privatizare petrom, #privatizari, #vanzare petrom , #stiri Petrom