Videanu: vanzarea unor actiuni ale statului la Petrom va stimula BVB

Joi, 27 Mai 2010, ora 15:53
1108 citiri
Videanu: vanzarea unor actiuni ale statului la Petrom va stimula BVB

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca statul va participa la majorarea de capital a Petrom preconizata de catre OMV doar dupa ce va vinde o parte din actiunile detinute in acest moment pentru a obtine suma necesara majorarii, precizeaza NewsIn.

Videanu a precizat ca statul nu detine deocamdata banii necesari pentru a achizitiona alte actiuni prin majorarea de capital.

"OMV va face o majorare de capital la Petrom, indiferent daca Ministerul Economiei isi va exprima optiunea de participare sau nu. Nu suntem in situatia in care sa avem 120.000.000 de euro sa ne exercitam dreptul de majorare de capital.

Decat sa-mi reduca procentul prin majorare de capital, preferam sa vindem un procent si din suma pe care o primim sa participam la majorarea de capital si sa aducem si o suma consistenta la bugetul statului.

Este procedura cea mai corecta in situatia in care suntem", a declarat Videanu.

Videanu a afirmat ca actiunile vor fi vandute la bursa astfel incat aceasta tranzactie a statului sa fie de natura sa stimuleze tranzactiile bursiere.

"Imi doresc sa facem acest lucru transparent, pe bursa, astfel incat sa cream lichiditatea necesara si sa stimulam interesul la bursa si pentru alte companii", a spus ministrul Economiei.

El a mentionat ca procedura a fost aplicata pe scara larga de catre guvernul polonez cu consecinte benefice in economie.

"Una din masurile foarte importante luate pentru stoparea scaderii economice, si Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana cu crestere economica in 2009, a fost consolidarea bursei prin vanzarea de participatii minoritare ale societatilor nationale.

A stimulat bursa, iar bursa de la Varsovia a devenit una dintre cele mai lichide si mai importante burse din Europa.

A fost o decizie foarte corecta, de ce sa nu invatam si noi?", s-a intrebat ministrul.

Totodata, Videanu a anuntat ca bugetele companiilor nationale urmeaza sa fie reaprobate de catre Guvern.

"S-a hotarat ca bugetele tuturor companiilor nationale sa faca obiectul reaprobarii de catre Guvern si cu ocazia aceasta, de la companie la companie, Guvernul va lua decizii", a anuntat ministrul Economiei.

El a spus ca nu se impune reducerea indemnizatiei reprezentantilor statului in consiliile de administratie si ale adunarilor generale ale actionarilor atata vreme cat acestea nu depasesc nivelul de 46-48 de lei.

"Ce sa taiem din suma asta care este o chestie care sa justifice prezenta in Consiliul de Administratie respectiv? Dar de la caz la caz se vor taia si salarii", a mai spus Videanu.

Grupul OMV din Austria sustine ca deja controleaza 51% din actiunile producatorului de titei si gaze OMV Petrom si ca nu este o nevoie imediata sa-si majoreze participatia la companie, a declarat miercuri pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Grupului OMV, Michaela Huber.

"Deja controlam compania cu o participatie de 51,01% din actiuni. Nu este o necesitate imediata sa ne majoram participatia la OMV Petrom", a declarat miercuri Agentiei NewsIn purtatorul de cuvant al Grupului OMV, Michaela Huber.

De asemenea, aceasta a mai spus ca OMV va comunica posibilii pasi urmatori.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a pus miercuri in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa vanda un pachet de 6,7 miliarde actiuni, adica 11,84% din totalul de 20,64% de actiuni pe care le detine in prezent la producatorul de titei si gaze OMV Petrom.

Oferta publica de vanzare, respectiv vanzarea ca raspuns la oferta publica de cumparare, se va derula prin intermediul unui intermediar autorizat.

Totodata, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va pastra un pachet de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care un pachet de actiuni de pana la 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzare salariatilor.

Un memorandum al Ministerului Economiei arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

#videanu, #actiuni, #petrom, #bvb, #stat , #stiri Petrom