Vor primi actiuni numai angajatii Petrom de la momentul vanzarii

Miercuri, 13 Septembrie 2006, ora 14:49
2676 citiri

Ministerul Economiei a ajuns la un acord cu Ministerul Justitiei referitor la angajatii care vor putea beneficia de cei 8% din Petrom, acestia fiind cei de la momentul transferului dreptului de proprietate asupra companiei, 13 decembrie 2004, a declarat Codrut Seres, citat de The Money Channel.Ministrul Economiei a adaugat ca in maximum doua saptamani Guvernul va aproba hotararea privind transferul catre salariati a 8% din Petrom iar in urmatoarele sase luni dupa aprobare angajatii vor primi actiunile. "Nu este o chestiune care tine numai de Guvern. Trebuie selectat si intermediarul prin care vor fi transferate actiunile", a mai spus Seres.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a reiterat, saptamana trecuta, decizia sa de a nu semna hotararea de guvern prin care un pachet de 8% din actiunile Petrom va fi distribuit salariatilor din perioada 1997-2004, in timp ce Legea de privatizare a Petrom include doar salariatii de la momentul privatizarii.

Ministrul Justitiei declara, la sfarsitul lunii august, ca Executivul poate promova actul normativ privind transferul a 8% din Petrom catre salariati fara avizul Ministerului Justitiei, insa actul normativ nu va fi publicat in Monitorul Oficial. "Guvernul poate sa ia o decizie si sa adopte o hotarare de Guvern fara avizul de legalitate al Ministerului Justitiei, dar ma indoiesc ca va fi si publicata in Monitorul Oficial", afirma Macovei.

Ministrul preciza ca asteapta din partea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) un nou proiect de act normativ, care sa prevada ca vor beneficia de 8% din actiunile Petrom numai salariatii companiei la momentul privatizarii. "Daca se vine cu un alt proiect de hotarare de Guvern, discutam", sublinia Macovei.

In ceea ce priveste proiectul de act normativ, elaborat de MEC, ministrul Justitiei afirma ca "este o hotarare de Guvern care propune sa dam actiuni salariatilor intre 1997-2004. O parte dintre ei nici nu mai sunt salariati. Legea spune ca se vand actiuni numai salariatilor, extinderea notiunii de salariat este ilegala, contrara legii. Pentru mine, salariati inseamna salariatii de astazi".

Demersul ministrului Justitiei este sustinut si de catre premierul Tariceanu care declara in urma cu doua saptamani ca angajatii Petrom de la momentul finalizarii privatizarii companiei, decembrie 2004, sunt singurii care vor primi actiuni. "Legea prevede ca angajatii sa poata cumpara actiuni. Hotararea de Guvern nu poate veni cu adaugari in acest sens, ci poate doar sa stabileasca felul in care angajatii vor putea cumpara actiuni la momentul preluarii Petrom. Nu exista alte categorii suplimentare care sa beneficieze de acest act normativ", spunea Tariceanu.

Ministerul Justitiei (MJ) a refuzat sa avizeze proiectul de hotarare de Guvern privind vanzarea catre angajatii Petrom a pachetului de 8% din actiunile societatii, cerand Ministerului Economiei si Comertului masuri suplimentare pentru a asigura transparenta procedurilor. O nota a MJ remisa MEC recomanda limitarea categoriilor de salariati care pot cumpara actiuni Petrom, de la "orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat", la angajatii societatii.

Proiectul de hotarare, elaborat de MEC, prevede ca vor putea cumpara actiuni persoanele care au sau au avut calitatea de salariat al Petrom, in orice moment in perioada cuprinsa intre data infiintarii Societatii Nationale a Petrolului Petrom si data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, adica 14 decembrie 2004.

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai direct

NewsIn