Sute de milioane de euro (VINTU)rati, via Petromservice, in Cipru

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 06:10
1586 citiri

"Curentul" a atras atentia de multa vreme asupra faptului ca Petromservice SA (n.r. - sucursala a SNP Petrom "externalizata" in mod dubios anterior definitivarii strategiei de privatizare a gigantului petrolier autohton) ascunde o serie de necunoscute ce conduc la ideea ca in spatele respectivei afaceri se afla interesele tandemului Sorin Ovidiu Vintu - Liviu Luca.Suspiciunile privind aceasta legatura au fost alimentate imediat dupa infiintarea Petromservice SA (n.r. - februarie 2002) de catre Liviu Luca si o mana de fosti sau actuali mahari ai SNP Petrom, cand societatea petrolistilor a incheiat un contract de management cu o casuta postala cipriota, Comac Limited - entitate care s-a insinuat rapid in actionariatul majoritatii companiilor din Grupul Gelsor imediat dupa declansarea scandalului FNI. Recent, o data cu aparitia off-shore-ului cipriot Elbahold Ltd. (companie-"mama" a Comac Ltd.) in structura actionariatului Petromservice, existenta intereselor tandemului Vintu - Luca in cea mai mare afacere privata de la noi din domeniul serviciilor anexe extractiei petrolului si gazelor naturale devine tot mai evidenta. O proba care vine in sprijinul acestei afirmatii ar fi aceea ca reprezentantul Elbahold Ltd. (proaspat actionar majoritar al Petromservice incepand cu 24.10. a.c.) e Dan Stratan, un personaj care are tripla calitate de om de casa al lui SOV, de ex-presedinte al SVM Gelsor si de specialist in crearea unor off-shore-uri utilizate de tatal FNI. Desi Vintu neaga ca ar detine interese financiare in afacerea pusa pe picioare din economiile petrolistilor autohtoni, "hatisul" de off-shore-uri cipriote care roiesc in jurul Petromservice demonstreaza ca acesta vinde "gogosi". Surprinzator, in conditiile in care statul inca mai detine 40% din SNP Petrom, iar aceasta companie nationala de insemnatate strategica va pompa in Petromservice aproape un miliard de euro pana in 2012 (basca bani pentru disponibilizarile ce se vor opera la comanda lui Luca!!!), autoritatile se fac ca nu observa "coincidentele" care conduc la Vintu si nici modul "ingenios" in care bani publici sunt sifonati din tara, via Elbahold Ltd. - o casuta postala ce a reusit performanta sa devina actionar majoritar al Petromservice, desi a varsat la capitalul social al acesteia doar 9,8 milioane de euro, in conditiile in care firma petrolistilor autohtoni avea la finele lui 2004 venituri totale de peste 282,98 milioane de euro si un profit net ce a depasit 17,62 milioane de euro (la cursul mediu anual comunicat de BNR de 40.532,11 lei/euro). Ca atare, in lipsa unei reactii a autoritatilor, Petromservice SA risca in curand sa nu mai reprezinte interesele zecilor de mii de angajati din domeniul petrolier si sa devina un vehicul financiar si de imagine care sa serveasca exclusiv intereselor lui Vintu & Luca (foto).

"Curentul" a dezvaluit, in nenumarate ocazii, ca de la infiintarea Petromservice SA, in februarie 2002, aceasta companie prezenta anumite nebuloase in ceea ce priveste provenienta capitalului social (37,263 mld. ROL) si numarul real al persoanelor fizice implicate in structura actionariatului (n.r. - Asociatia Salariatilor din SNP - 50% si 7.701 persoane-fizice angajate in domeniul petrolier, care insa nu se regasesc in scriptele Registrului Comertului - 50%). La momentul constructiei financiare respective, am reclamat faptul ca in spatele afacerii (cladita de controversatul Liviu Luca si o serie de mahari din SNP Petrom pe banii petrolistilor autohtoni si ai SNP Petrom) s-ar afla interesele fostului infractor de drept comun, SOVintu. Aceasta, fara a nega implicit existenta intereselor sale financiare, a dat de inteles ca n-ar avea nimic comun cu respectiva afacere, el fiind doar un "simplu" consilier financiar al zbirului Luca.

Insa, la un moment dat, in viata Petromservice a aparut Comac Ltd. - un off-shore cipriot care, in ciuda existentei unui contract cu "consultantul" SOVintu, a reusit sa incheie un contract prin care s-a angajat (in schimbul unei sume anuale cu multe zerouri in coada) sa managerieze afacerile derulate cu banii petrolistilor. Faptul ca "managerul" Comac Ltd. era un off-shore care s-a insinuat rapid in actionariatul fostelor firme din Grupul Gelsor imediat dupa caderea FNI (o data cu intrarea casutei postale in actionariat Gelsor Travel a devenit Accent Travel, SVM Gelsor a devenit GM Invest etc) a devenit tot mai evident faptul ca Sorin Ovidiu Vintu are interese in Petromservice, el tintind de fapt preluarea ilegala, prin intermediul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom, pachetul de 8% din actiunile pe care statul intentioneaza sa le vanda angajatilor gigantului petrolier. Surprinzator, desi chiar presedintele Traian Basescu a avertizat in mod public cu privire la posibilitatea ca vantul sa sufle actiunile destinate salariatilor din SNP Petrom in visteria unui anumit grup de interese, autoritatile s-au facut ca nu aud si nu vad "coincidentele" (in fapt evidentele!) care s-au concretizat in Petromservice.

A Investitie minima, profit maxim

La finele lui octombrie a.c., cand autoritatile "uitasera" inclusiv faptul ca Petromservice a fost special creata pentru a servi la externalizarea a sute de milioane de dolari din visteria Petrom, a venit dovada ca entitatea creata de Luca n-are ca scop servirea intereselor financiare ale petrolistilor: structura actionariatului companiei s-a modificat radical, Elbahold Ltd. (inregistrata in localitatea cipriota Arch Makariou, Capital Center nr. 2-4, etaj 9) ajungand actionar majoritar (49,3508%) in defavoarea Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom si a persoanelor fizice din domeniul petrolier, acestea vazandu-si diminuata participatia de la 50% de fiecare la 25, respectiv 25,65%.

Conform documentelor oficiale existente la ONRC, intrarea Elbahold Ltd. in calitate de actionar majoritar al Petromservice s-a definitivat la 24.10 a.c., atunci cand casuta postala cipriota a varsat la capitalul social al companiei infiintata de petrolisti suma de 354,5 mld. lei vechi (echivalent a 9,8 mil. euro). Cum a reusit insa Elbahold Ltd. sa ajunga sa detina aproape 50% din Petromservice cu doar 354,5 mld. lei ROL, in conditiile in care aceasta companie inregistra la finele anului 2004, pe seama relatiei de monopol pe care o are cu SNP Petrom, performante financiare extraordinare (active imobilizate totale - 1.825,3 mld. ROL, active circulante totale - 2.337,74 mld. ROL, cifra de afaceri - 11.470,1 mld. ROL, profit net - 714,46 mld. ROL), ramane un subiect extrem de nebulos.

A Paradisul cipriot

Comac Ltd. este, asa cum am spus, managerul Petromservice si al companiilor care isi desfasoara activitatea sub umbrela sa. In spatele Comac exista insa o increngatura de off-shore-uri, menita a ascunde identitatea persoanelor care controleaza Petromservice. In scripte, Comac Ltd. are doi asociati: Elbahold Ltd. (50%) si Fercell Ltd. (50%). Elbahold Ltd. are ca actionar unic pe A.T.S. Nominees Ltd, iar aceasta are la randul sau trei actionari persoane fizice: Antis Trantafyllides (40%), Georgios Trantafyllides (30%) si Stelios Trantafyllides (30%) - trei avocati ciprioti despre care se banuieste ca nu sunt decat aruncati in fata de Vintu & Luca. De cealalta parte, Fercell Ltd. are ca unic actionar pe LMNT Nominees Ltd., care la randul sau are doi actionari: A.T.S. Nominees Ltd (99%) si A.T.S. Trustees Ltd. (1%) (vezi schema). Ca si "coincidenta", care vine in sprijinul supozitiilor ca in spatele acestui hatis se afla Vintu, este aceea ca reprezentantul Elbahold Ltd. este Dan Stratan - personaj care are tripla calitate de om de casa al lui SOV, de ex-presedinte al SVM Gelsor si de specialist in crearea unor off-shore-uri utilizate de tatal FNI. Si asa, prin intermediul acestei caracatite ingenioase, sume imense provenind din pusculita SNP Petrom si din economiile a zeci de mii de petrolisti autohtoni se scurg anual, legal, catre Cipru. Iar de acolo, sumele respective abia asteapta sa fie investite in pachetul de 8% din actiunile Petrom, destinate salariatilor companiei, in fapt o alta afacere care ar dubla (si spala), peste noapte, cateva sute de milioane de euro.

Ovidiu Zara

Curentul