Contrabanda cu tigari sufoca producatorii de tutun

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 10:30
2120 citiri
Contrabanda cu tigari sufoca producatorii de tutun

Un sfert din pachetele de tigari procurate de romani provin de pe piata neagra, iar, in cateva luni, vom ajunge ca 30% din piata romaneasca de produse din tutun sa fie alimentata din contrabanda, spun oficialii Philip Morris Romania.

Tigarile se scumpesc la fiecare cateva luni si tot mai multi fumatori isi cumpara tigari "pe sub mana", de la tarabele bisnitarilor, scrie EVZ. Profiturile producatorilor scad la fel de repede cum creste contrabanda.

In primele opt luni ale acestui an, produsele din tutun s-au scumpit cu 18,52%, potrivit datelor Institutului National de Statistica ceea ce a crescut piata neagra la 22% in aprilie, de la 18,2% in februarie.

Peter Imre, director corporate affairs al companiei Philip Morris, spune ca, in prezent, 1 pachet de tigari din patru provine de pe piata neagra. In cateva luni, vom ajunge ca 30% din piata romaneasca de produse din tutun sa fie alimentata din contrabanda.

Bani la buget din caderea producatorilor

OficialiiPhilip Morris estimeaza si ca incasarile la bugetul de stat, din accizele pe tutun, vor creste de la 3,9 miliarde de lei anul trecut la 5,1 miliarde de lei in acest an, pe seama majorarii acestei taxe. Odata cu cresterea pietei negre, marii producatori de tutun, Philip Morris, Japan Tobacco International si British American Tobacco, inregistreaza scaderi drastice.

Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, a declarat, pentru EVZ ca, pe segmentul celor mai ieftine tigari, vanzarile au scazut cu 10%.

 

#accize, #comert, #tigari, #vanzari , #stiri Philip Morris Romania