Philip Morris inchide pentru doua saptamani fabrica din Otopeni

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 23:36
3004 citiri
Philip Morris inchide pentru doua saptamani fabrica din Otopeni

Producatorul de tigarete Philip Morris Romania a decis sa inchida, din 19 februarie, pentru doua saptamani, fabrica din Otopeni, iar cei 450 de angajati vor intra in somaj tehnic, a anuntat marti compania.

Potrivit companiei, decizia vine in urma scaderii continue a vanzarilor de produse legale pe piata din Romania, oglindita de o crestere similara a consumului de tigari de contrabanda si tigari contrafacute. Aceasta tendinta s-a accelerat in ultimele zece luni dupa cresterea accizei cu 48%, respectiv de la 50 euro pe 1.000 de tigarete in aprilie 2009 la 74 de euro in ianuarie 2010.

"A fost o decizie dificila. In pofida eforturilor majore pe care le-am facut pentru a evita aceasta masura, realitatea din piata nu ne-a oferit alternativa.

Conform estimarilor interne, in prezent 1 din 4 pachete de tigari este vandut in mod ilicit, iar pentru acestea statul roman nu primeste nici un fel de taxa.

Angajatii Philip Morris nu sunt singurii care sufera din aceasta cauza. Tigarile de pe piata neagra provoaca scaderea vanzarilor si pierderea locurilor de munca in randul distribuitorilor si detailistilor.

Consumatorii ajung sa cumpere tigari care deseori au o calitate si un continut indoielnic. La scala mare, acest fapt se traduce prin pierderi majore la bugetul de stat", a afirmat Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director Romania & Bulgaria.

Inchiderea temporara va afecta aproximativ 450 de angajati, care vor primi in continuare 75% din salariu pe durata opririi temporare a operatiunilor fabricii. Potrivit lui Cornel Serbanescu, liderul de sindicat al angajatilor Philip Morris, vanzarile companiei au scazut anul trecut cu 30% sub valoarea bugetata.

"Am pierdut cota de piata constant, si in fata concurentei, si in fata pietei negre, pentru ca politia nu face nimic in sensul asta. Pe 19 februarie vom intra pentru 16 zile in somaj tehnic", a adaugat el.

Philip Morris este, alaturi de JT International si de British American Tobacco, unul dintre cei trei mari producatori de tigarete din Romania. 

#tigari, #philip, #morris , #stiri Philip Morris Romania