Actiunile Piraeus Bank cresc la bursa cu 15%, dupa preluarea ATEbank

Luni, 30 Iulie 2012, ora 13:40
1910 citiri
Actiunile Piraeus Bank cresc la bursa cu 15%, dupa preluarea ATEbank

Actiunile Piraeus Bank s-au apreciat luni cu 15% la bursa de la Atena, dupa ce oficialii acestei banci au anuntat preluarea prin absorbtie a bancii de stat ATEbank.

Banca Centrala a Greciei a anuntat ca Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare si depozitele ATEbank.

Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate in Europa si nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, asteptand decizia finala privind viitorul institutiei. Se estimeaza ca banca are nevoie de o injectie de capital de cinci miliarde de euro.

Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), in timp ce unele unitati vor fi preluate de statul elen, a anuntat Banca Centrala a Greciei.

Tranzactia face parte din procesul de restructurare si consolidare a sistemului bancar din Grecia. Guvernul Greciei detine o participatie de aproximativ 90% in ATEbank.

Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania

"Pietele reactioneaza pozitiv la aceasta tranzactie si asteapta sa vada ce se va intampla in continuare, deoarece restructurarea ampla a sectorului bancar elen este o sursa de ingrijorare", a declarat Takis Zamanis, trader la Beta Securities.

Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.

Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.

Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.

Comisia Europeana a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.

CE a aprobat ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci grecesti

Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Banca Centrala a Greciei a anuntat institutiile elene de creditare ca trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% desi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerintelor stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#bursa Piraeus Bank, #fuziune Piraeus ATEbank, #actiuni Piraeus preluare ATEbank , #Investitii