Piraeus Bank a strans capitalul necesar pentru a evita nationalizarea

Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:53
1781 citiri
Piraeus Bank a strans capitalul necesar pentru a evita nationalizarea

Grupul bancar elen Piraeus Bank a anuntat ca majorarea sa de capital a depasit asteptarile, in conditiile in care suma subscrisa de investitorii privati a fost aproape dubla fata de minimul necesar pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters.

Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului. Insa, pentru a nu trece sub controlul statului, cele patru banci trebuie sa obtina de la investitorii privati cel putin 10% din recapitalizarea totala.

Piraeus Bank a precizat ca a strans de la investitorii privati 19,83% sau 1,455 miliarde de euro din necesitatile sale totale de recapitalizare in valoare de 7,34 miliarde de euro. Dupa finalizarea procesului valoarea bancii este estimata in prezent la noua miliarde de euro iar gradul de adecvare a capitalului la 14,5%.

In urma acestei operatiuni, Piraeus Bank a devenit a treia mare banca elena care a evitat nationalizarea, dupa National Bank of Greece (NBG) si Alpha Bank. In schimb, Eurobank a optat pentru o recapitalizare totala din partea Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), ceea ce echivaleaza practic cu nationalizarea sa.

Piraeus a devenit cea mai mare banca din Grecia si controleaza aproape 30% din totalul creditelor si depozitelor

Dupa ce a preluat sase banci din Grecia (ATEbank, Geniki, Millennium, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank), in prezent Piraeus Bank este cea mai mare banca din Grecia controland 29,6% din totalul creditelor si 28,9% din totalul depozitelor. Banca are o retea de 1.750 de sucursale si 24.756 de angajati.

Piraeus Bank Romania este parte a grupului financiar Piraeus Bank Group. In cei peste 12 ani de activitate pe piata din Romania, Piraeus Bank si-a construit o retea de unitati si deserveste peste 300.000 de clienti.

#majorare capital Piraeus Bank, #nationalizare Piraeus Bank, #investitori privati Piraeus Bank , #Investitii