Bancherii: masurile de austeritate vor genera al doilea val de restructurari de credite

Joi, 17 Iunie 2010, ora 15:21
1600 citiri
Bancherii: masurile de austeritate vor genera al doilea val de restructurari de credite

Bancherii se asteapta la un al doilea val de restructurari de credite din cauza masurilor de austeritate anuntate in sectorul public si sustin ca sistemul bancar este pregatit sa-i faca fata, potrivit Mediafax.

"Incepand cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au inceput sa aiba probleme la rambursare din doua motive. Primul este criza , iar o parte din populatie chiar nu a mai putut sa plateasca.

Acum ma refer si la ce se va intampla maine, daca populatia considerata angajata bugetar, care va avea veniturile reduse si care are credite la noi, va mai putea sa plateasca? Nu. Trebuie sa restructuram 30% din portofoliul de credite?

Cam atat reprezinta imprumuturile acordate bugetarilor. Asta inseamna costuri, iar veniturile raman la fel", a declarat, joi, directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.

El a precizat ca un al doilea motiv pentru care creditele s-au confruntat cu probleme la rambursare a fost gradul de supraindatorare.

Parvu anticipeaza ca segmentul de retail banking va stagna sau va scadea foarte usor, din cauza gradului de indatorare ridicat, veniturilor micsorate, reducerii increderii in contractarea creditelor de consum si incetitudinilor privind preturile din sectorul imobiliar.

"Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurari din cauza masurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregatit ca sa faca cu brio. S-a vorbit ca 25-30% din clientii sectorului bancar vor fi afectati de reducerea veniturilor", a spus, la randul sau, presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.

El a aratat ca posibilitatile de restructurare sunt in prezent mai avansate comparativ cu 2009 si ca nu se va mai discuta despre restructurari pentru clienti care si-au pierdul locul de munca, ci pentru persoane cu venituri mai reduse, proces mult mai usor de realizat din punct de vedere al sistemului bancar.

Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei, o cincime de creditele destinate populatiei au fost acordate de banci salariatilor din sectorul public, ceea ce reprezinta aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro).

Surse din piata bancara au declarat pentru MEDIAFAX ca datele culese de banca centrala arata o dispersie semnificativa, unele banci avand o pondere spre 10%, in timp ce altele au finantat bugetari in proportie de 25% din totalul imprumuturilor acordate populatiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #bancheri, #credite, #de, #masuri, #restructurari , #stiri Piraeus Bank