Bancile-mama continua expunerea pe piata din Romania

Joi, 17 Martie 2011, ora 16:00
1531 citiri
Bancile-mama continua expunerea pe piata din Romania

Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara in cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata pe 16 martie la Bruxelles, conform NewsIn.

"In cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata in data de 16 martie 2011 la Bruxelles, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara.

Alaturi de noul program de asistenta financiara de tip preventiv convenit cu FMI si UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea increderii investitorilor in Romania si la revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.

Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit in data de 16 martie 2011 la Bruxelles cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank).

De asemenea, la reuniune au participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii, precum si reprezentanti ai autoritatilor din tara-gazda.

Banca Centrala Europeana a participat la reuniune in calitate de observator.

"Aceasta a fost cea de-a cincea intalnire a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare destinata Romaniei, ulterior celor desfasurate in anii 2009 si 2010. Participantii si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca, pe toata durata programului, bancile-mama si-au onorat in mare masura angajamentele privind expunerea fata de Romania la nivel de grup.

De asemenea, bancile-mama si-au indeplinit angajamentul de a furniza ex ante capital suplimentar in anii 2009 si 2010, astfel incat subsidiarele acestora au mentinut o rata de adecvare a capitalului de peste 10% pe toata durata programului. Bancile vor continua sa asigure un nivel al solvabilitatii cu mult peste 10%", se arata in comunicat.

De asemenea, bancile si-au exprimat interesul de a-si mentine expunerea pe Romania.

"Totodata, participantii au reiterat rolul major pe care Initiativa europeana in domeniul coordonarii bancare l-a avut in sprijinirea Romaniei pentru depasirea punctului minim al declinului economic si financiar. Bancile si-au exprimat in unanimitate interesul de a mentine la un nivel adecvat sau de a-si majora expunerea fata de Romania", se precizeaza in comunicat.

In contextul Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, participantii au convenit sa se organizeze reuniuni periodice pentru continuarea dezbaterilor pe aceste teme.

Pe parcursul reuniunii, participantii au fost informati asupra progresului realizat in ceea ce priveste indeplinirea conditionalitatilor referitoare la politicile economice convenite prin programul actual de asistenta financiara, precum si asupra principalelor conditionalitati prevazute de noul program de tip preventiv in valoare de 5 miliarde euro, cu o durata de doi ani, care se anticipeaza a fi aprobat in curand atat de UE, cat si de FMI.

#banci, #expunere, #mama, #piata locala, #romania , #stiri Piraeus Bank