Bancile-mama promit sa ramana pe piata din Romania

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 09:07
1279 citiri
Bancile-mama promit sa ramana pe piata din Romania

Angajamentul scris al principalelor grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania va fi semnat de catre reprezentantii bancilor-mama in cel mult o luna, pe baza negocierilor de marti, de la Bruxelles intre bancheri, BNR si FMI, a declarat pentru NewsIn presedintele Raiffeisen Bank Romania.

"Astazi (marti, n.r.) s-a negociat, urmeaza sa analizam, iar bancile-mama vor semna angajamentul scris in cel mult o luna", a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Referitor la mentinerea expunerilor pe Romania, Groningen a spus ca angajamentul anterior a fost reconfirmat, iar reperul pentru evolutia intrarilor si iesirilor de capital este finalul lunii martie a acestui an, in conditiile in care prima intalnire a principalelor noua grupuri bancare straine cu reprezentantii BNR si ai Fondului Monetar International (FMI) a avut loc in data de 26 martie 2009, la Viena.

Pe de alta parte, soldul liniilor de finantare de la bancile-mama grecesti catre subsidiarele lor din Romania a scazut in perioada septembrie 2008 - martie 2009 cu 1,641 miliarde euro, in timp ce liniile de finantare de la bancile din Austria catre filialele romanesti s-au redus cu 652 milioane euro, arata o prezentare a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.

In acelasi timp, bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro, iar cele din Italia cu 134 milioane euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009.

Presedintele Raiffeisen Bank a adaugat ca problema recapitalizarilor a fost abordata de catre BNR si marile banci in cadrul unor intalniri bilaterale, care au avut loc in ultimele saptamani, nu la Bruxelles.

"Sumele necesare pentru recapitalizari au fost stabilite la nivel individual, in cadrul unor intalniri bilaterale ale bancilor mari din Romania cu BNR", a mai precizat Steven van Groningen.

Cele noua banci ai caror reprezentanti s-au intalnit la Viena cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajament, #banci, #expunere, #finantare, #mama, #sume , #stiri Piraeus Bank