BCE preseaza bancile elene sa scada costurile operationale cu 10%

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 10:48
1518 citiri
BCE preseaza bancile elene sa scada costurile operationale cu 10%

Banca Centrala Europeana (BCE) exercita presiuni asupra bancilor elene pentru ca aceastea sa scada cu 10% costurile operationale, parte a unui program prin care institutiile de credit din Grecia trebuie sa-si reduca dependenta de imprumuturile de la BCE, potrivit portalului local Capital, anunta Mediafax.

Bancile vor negocia, saptamana aceasta, conditiile cu sindicatele si Banca Greciei, urmand ca in mai sa fie transmise BCE.

Obligatiile de reducere a costurilor operationale fac parte dintr-un program care prevede garantii de stat 30 de miliarde de euro pentru bancile elene, astfel incat acestea sa poata reveni pe pietele financiare.

Fondurile sunt asigurate prin programul de ajutor extern in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut de Grecia cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Acordarea garantiilor de stat este conditionata, insa, de aprobarea de catre BCE a planurilor bancilor elene de a-si asigura lichiditati.

Daca nu se ajunge la un acord pentru reducerea costurilor operationale la urmatoarea intalnire, care urmeaza sa aiba loc saptamana aceasta, atunci masura va fi impusa ulterior printr-o lege, noteaza Capital. 

Potrivit cotidianului britanic Financial Times, propunerile bancilor de imbunatatire a lichiditatii, prezentate Comisiei Europene, Fondului Monetar International si BCE includ concedieri, reducerea creditarii, vanzarea de active neesentiale, precum hoteluri, dar si a unor retele bancare din sud-estul Europei.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank, prin intermediul Bancpost si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank sub brand propriu.

#bce, #banci elene, #credit, #imprumut bce, #cost operational bce , #stiri Piraeus Bank