Depozitele la bancile din Grecia au scazut in iulie

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 09:08
1090 citiri
Depozitele la bancile din Grecia au scazut in iulie

Depozitele constituite la banci in Grecia au scazut in iulie pentru a saptea luna consecutiv, la minimul a aproape doi ani, dupa ce populatia si companiile au retras fonduri pentru a face fata impactului masurilor de austeritate, transmite Reuters, transmite Mediafax.

Comparativ cu luna iunie, depozitele au coborat in iulie cu 1,9%, la 212,3 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale.

De la inceputul anului, depozitele au scazut cu 25,7 miliarde de euro, sau 11%.

Grecii au transferat fonduri in strainatate pentru a-si proteja banii de criza datoriilor care afecteaza tara. Iesirile de capital se reduc insa, odata cu stabilizarea finantelor statului, potrivit Tania Gold, analist la UniCredit.

"Scaderea din iulie se datoreaza, probabil, nevoii populatie si companiilor de a retrage bani pentru a face fata declinului veniturilor", a afirmat Gold.

Declinul depozitelor a crescut presiunea asupra bancilor elene, dependente in ultima perioada de finantare de la Banca Centrala Europeana.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care National Bank of Greece si EFG Eurobank, prin intermediul Banca Romaneasca si Bancpost, respectiv Alpha Bank, Emporiki Bank sau Piraeus Bank sub brand propriu.

#depozite, #banci, #grecia, #companii, #fonduri , #stiri Piraeus Bank