Fuziunea grupului Piraeus cu ATEBank va majora cota de piata a Piraeus Bank Romania

Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:09
2414 citiri
Fuziunea grupului Piraeus cu ATEBank va majora cota de piata a Piraeus Bank Romania

Grupul Piraeus Bank a anuntat joi ca doreste sa achizitioneze pachetele de actiuni detinute de statul elen in Banca Agricola a Greciei (ATEbank) si Hellenic PostBank, fuziune care ar majora si cota de piata a Piraeus Bank Romania la 3,3%, conform activelor nete la 31 decembrie 2009, informeaza NewsIn.

Piraeus Bank intentioneaza sa cumpere de la guvernul elen 77,31% din Banca Agricola a Greciei (ATEbank), care detine cea de-a doua retea de sucursale ca marime din tara si 33,04% din Hellenic Postbank, pentru a crea cel mai mare grup bancar din Grecia.

Fuziunea Piraeus cu ATEBank ar urca noua entitate in clasamentul activelor nete bancare din Romania la o cota de piata de 3,3%.

Piraeus Bank Romania are 187 de sucursale si o cota de piata de 2,9% dupa activele nete bilantiere, iar ATEBank a inregistrat o cota de piata de 0,4%, la sfarsitul anului 2009, in Romania, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.

In urma achizitiilor propuse, activele totale ale grupului Piraeus vor atinge 105 miliarde de euro, conform declaratiilor facute joi de Michalis Sallas, Director Executiv in cadrul institutiei.

"Noul grup financiar format in Grecia prin consolidarea celor trei banci va deveni lider atat pe piata depozitelor, cat si pe cea a creditelor si va deveni astfel cel de-al doilea grup financiar elen din regiune", se mentioneaza in comunicatul bancii, dat publicitatii joi.

Piraeus Bank, a patra banca elena dupa marime, s-a oferit sa cumpere actiunile celor doua institutii de la stat, dupa ce Ministrul de Finante George Papaconstantinou a cerut fuzionarea acestora, informeaza Bloomberg.

Ministerul de finante grec a anuntat in cursul zilei de joi ca "va analiza" respectiva oferta.

In urma achizitiei, Piraeus va adauga celor 876 de sucursale proprii detinute pe plan mondial aproximativ 505 sucursale ale ATEbank si toate birourile Hellenic Postbank din oficiile postale din Grecia.

Papaconstantinou a cerut institutiilor de creditare sa-si "asigure competitivitatea", dupa ce criza deficitulei bugetar a fortat Grecia sa apeleze la un pachet de sprijin financiar in valoare de 110 miliarde de euro de la FMI si UE.

In comunicat, Piraeus mentioneaza si ca "institutia considera aceasta perioada propice oportunitatilor si initiativelor curajoase de investitii".

Dupa anunt, indicele compozit al bursei din Atena a crescut cu 1,5%, depasind evolutiile celorlalti indici europeni.

Bancile elene au pierdut la bursa 39% din valoarea actiunilor in cursul acestui an, pe fondul temerilor legate de devalorizarea activelor, in special al detinerilor in titluri de stat.

Astfel, valoarea titlurilor ATEbank scazuse cu 45% la Atena, inaintea anuntului de joi, la o valoare de piata de 969 milioane euro.

Titlurile Hellenic Postbank au scazut cu 39% anul acesta, aducand valoarea de piata a institutiei la 768 milioane de euro.

In acelasi timp, titlurile Piraeus au pierdut cu pana la 50% in cursul acestui an, banca devenind astfel institutia financiara cu cea mai slaba evolutie dintre principalele 20 din Grecia. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fuziune cota piata titluri piraeus atebank , #stiri Piraeus Bank