Grecia cere bancilor locale "sa calmeze" investitorii

Luni, 06 Iunie 2011, ora 09:13
1513 citiri
Grecia cere bancilor locale "sa calmeze" investitorii

Pentru a calma temerile investitorilor referitoare la impactul pierderilor din obligatiunile emise de statul grecesc, banca centrala a Greciei intentioneaza sa ceara institutiilor bancare sa-si majoreze rata adecvarii capitalului, anunta Mediafax, care citeaza Reuters.

Institutiile de credit din Grecia au pierdut accesul la finantare interbancara, din cauza crizei datoriilor statului, si au devenit dependente de lichiditate de la Banca Centrala Europeana.

Autoritatile bancare vor sa reduca gradual aceasta dependenta. 

"Seful Bancii Greciei va cere bancilor sa-si consolideze rata de adecvare a capitalului dupa rezultatele testelor de stres de la sfarsitul lunii iunie", noteaza Kathimerini, citand surse bancare.

Nivelul cerut de banca centrala va depinde de estimarile pe care le va face privind pierderile legate de portofoliile de obligatiuni ale Greciei detinute de institutiile financiare.

"Asta nu inseamna ca Banca Greciei accepta ca vor exista pierderi. Din contra, ca membra a Bancii Centrale Europene, este impotriva oricarui tip de restructurare", potrivit cotidianului.

O capitalizare mai solida ar putea face mai usoara revenirea bancilor pe piata financiara si ar limita dependenta de facilitatile puse la dispozitie de zona euro.

Pana in prezent, National Bank of Greece si Piraeus Bank si-au consolidat capitalul prin atragerea de fonduri de la actionari, iar EFG Eurobank a vandut aproape in intregime o participatie la banca poloneza Polbank catre Raiffeisen.

Alpha Bank intentioneaza sa lanseze, de asemenea, o emisiune de obligatiuni convertibile si o emisiune de drepturi de pana la 2,5 miliarde de euro.

Banca vrea sa obtina aprobarea actionarilor pentru aceste planuri la reuniunea actionarilor de pe 21 iunie.

Bancile care vor avea dificultati in a implementa cerintele institutiei centrale ar putea fi nevoite sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara, de zece miliarde de euro, infiintat pentru a sprijini bancile elene, noteaza cotidianul. 

Finantat in etape de cate zece miliarde de euro, fondul face parte din programul de imprumuturi de 110 miliarde de euro convenit de Grecia cyu Uniunea Europeana si Fondul monetar International anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #banci grecesti, #grecia, #investitori, #rata capital , #stiri Piraeus Bank