Guvernul a primit oferte de la 12 banci pentru Prima Casa

Joi, 25 Iunie 2009, ora 16:09
1732 citiri
Guvernul a primit oferte de la 12 banci pentru Prima Casa

Guvernul a primit, deocamdata, oferte de la 12 banci pentru credite in valoarea totala de 814 milioane euro la programul "Prima Casa", a declarat, joi, premierul Emil Boc.

"Pana la aceasta ora au depus oferte 12 banci pentru credite in valoare de 814 milioane euro. Toate ofertele se incadreaza in limitele maximale de dobanda stabilite de Guvern, iar vineri suntem in masura sa spunem cate banci s-au inscris in program", a spus Boc.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care garanteaza in numele statului creditele pentru populatie prin programul "Prima Casa", a declarat anterior ca a primit pana joi dimineata oferte de la sapte banci, in valoare totala de 450 milioane euro.

Termenul limita de depunere a ofertelor este sfarsitul zilei de joi. El a precizat ca cele sapte banci care au depus ofertele sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium si Volksbank.

Vicepresedintele pentru retail al Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu, a declarat, miercuri, ca banca a stabilit un plafon initial de 50 de milioane de euro pentru activitatea de creditare din cadrul programului "Prima casa".

Totodata, reprezentantii ai Millennium au afirmat, pentru Mediafax, ca plafonul maxim pentru participarea la programul "Prima Casa" este estimat de banca la 30 milioane de euro, mentionand ca nu se exclude posibilitatea suplimentarii acestei sume pe parcursul dezvoltarii proiectului.



In afara celor saspte banci, surse bancare au afirmat ca si Piraeus Bank si Bancpost vor sa acorde credite in cadrul programului "Prima Casa" in valoare de pana la 100 milioane euro, si respectiv 50 milioane euro.

Pe de alta parte, Saramet a aratat ca au mai existat discutii cu Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR, care urmeaza sa depuna oferte pentru credite cu o valoare estimata la 300-400 milioane de euro.

Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Dobanda Euribor
la trei luni a scazut, saptamana aceasta, la un minim record, de 1,206%, in timp ce ROBOR se situa joi in jurul a 10,3%.

Garantia statului pentru credite, in limita a 60.000 euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita imprumutul pentru a construi o casa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #casa, #guvern, #oferta, #prima , #stiri Piraeus Bank