Imprumuturile Greciei au scazut cotatiile bancilor elene cu peste 8%

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:51
1910 citiri
Imprumuturile Greciei au scazut cotatiile bancilor elene cu peste 8%

Cotatiile bancilor elene au inregistrat scaderi si de peste 8% in inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, cel mai important declin fiind consemnat de EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, dupa ce guvernul elen s-a imprumutat de pe pietele financiare la costuri ridicate.

Actiunile EFG au pierdut 8,38%, urmate de Piraeus Bank, cu o scadere de 8,12%, Alpha Bank cu -8,05%, ATEbank -6,67%, National Bank of Greece (NBG) cu -6,26%, Marfin Bank cu -6,17% si Bank of Cyprus cu -6,02%, potrivit bursei de la Atena, citate de NewsIn.

Toate cele sapte institutii de credit, incluse in componenta indicelui bancar al pietei de capital elene, sunt prezente si in Romania.

Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank, Marfin Bank si Bank of Cyprus activeaza pe piata romaneasca sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca.

Preturile actiunilor bancilor elene au fost afectate, marti, de costurile ridicate la care a reusit guvernul elen sa imprumute bani de pe pietele financiare.

Grecia a imprumutat 1,6 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Rezultatele vanzarii de titluri pune presiune negativa pe actiunile bancilor la bursa din Atena, intrucat au impact negativ asupra costurilor la care se finanteaza institutiile de credit din Grecia.

"Nu exista nicio posibilitate ca bancile elene sa se imprumute mai ieftin ca guvernul.

Rezultatul de azi (marti, n.r.) va conduce la un cost mai ridicat al capitalului pentru banci si la marje nete mai mici din dobanzi, situatie care explica de ce sunt afectate cotatiile bancilor", a declarat, pentru Reuters, analistul companiei Cyclos Securities Constantinos Vergos.

Temerile privind situatia financiara a Greciei a determinat agentiile de rating sa revizuiasca in scadere calificativul tarii in ultima perioada, iar vanzarea de titluri de marti a fost considerat de investitori primul test privind capacitatea Atenei de a continua sa-si finanteze deficitul bugetar de pe pietele financiare. 

#cotatii, # banci, # elene, # grecia, # costuri , #stiri Piraeus Bank