Momentul ideal pentru a lua o casa

Miercuri, 09 Iunie 2004, ora 19:14
1100 citiri

In ultimele luni, numarul vanzarilor de locuinte si al creditelor aferente a fost sub asteptari "Cererea mare de locuinte a picat examenul la banci. In aceste conditii, bancile nu vand atatea credite cate si-au propus, iar vanzatorii de apartamente au ramas cu ochii in soare. Putinii clienti care sunt solvabili se indreapta catre terenuri si vile. Preturile la apartamente au blocat si creditele, si tranzactiile imobiliare.

Exista totusi o veste buna pentru cumparatori. Vanzatorii nu sunt dispusi sa reduca substantial preturile, ci doar sa le negocieze, ceea ce inseamna o ieftinire cu cel mult 5-7%. Aceste procente reprezinta, de regula, o mie, cel mult doua mii de euro, la un pret de 25.000-40.000 de euro. Negocierea este un factor absolut normal peste tot in lume, dar in piata romaneasca a fost uitat in frenezia tranzactiilor din ultimii doi ani. Acum revine si este perceputa de cumparatori ca o usoara ieftinire.

Dupa parerea specialistilor din piata, pretul locuintelor trece printr-o perioada de stabilizare. Sunt si voci care sustin ca va exista si o usoara ieftinire care ar precede revigorarea creditelor ipotecare/imobiliare, dar si voci care afirma ca mai este loc pentru o crestere moderata a preturilor la apartamente. De fapt, aceste oscilatii sunt specifice unei perioade de asezare a pietei si a preturilor.

O alta tendinta evidenta pe piata imobiliara, tendinta care va incetini practic scumpirea apartamentelor, este orientarea clientilor cu potential financiar catre constructiile noi. Dupa cum explica si Ana Cernat, director executiv credite la Domenia Credit, "metrul patrat al unui apartament vechi a ajuns sa aiba acelasi pret cu cel al unei constructii noi. In aceste conditii, asistam la o reorientare a clientilor catre casele noi, in defavoarea celor vechi". De aceeasi parere este si Victor Mihalache, director al agentiei Apulum 94, care subliniaza ca numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut, dar a crescut numarul celor cu vile, case si mai ales terenuri. De altfel, pentru cei care au de gand sa investeasca pe termen lung in bunuri imobiliare, acesta este momentul! Adrian Batagui, director Piraeus Bank, considera ca investitia cea mai profitabila este cea in terenuri, fiind de asteptat ca in viitorul apropiat explozia de anul trecut inregistrata la pretul apartamentelor sa se manifeste acum in zona terenurilor. Tot mai multe banci incep sa-si mareasca portofoliul de clienti care contracteaza credite pentru achizitia de terenuri si constructia de locuinte. Totusi, deblocarea totala a creditelor si a pietei imobiliare, in general, se va realiza numai dupa indulcirea conditiilor de creditare oferite de banci. n

actualitatea: Cererea de locuinte a picat examenul la banci pag. 8-9"