Piraeus vrea Bancpost, in schimbul subsidiarelor din Bulgaria si Serbia

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:51
2241 citiri
Piraeus vrea Bancpost, in schimbul subsidiarelor din Bulgaria si Serbia
Sursa foto: Bancpost

Piraeus Bank ia in calcul preluarea Bancpost de la Eurobank, in schimbul cedarii subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria si Serbia, potrivit unui scenariu prezentat intr-un plan de reorganizare intocmit la solicitarea Directiei Generale Concurenta a Comisiei Europene, scrie presa elena.

Planul Piraeus propune ca bancile elene sa-si consolideze operatiunile din Balcani prin schimburi de sucursale, astfel incat sa ajunga la mase critice pe pietele respective, scrie portalul elen Sofokleous10.

Piraeus considera ca operatiunile din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt viabile si de importanta strategica pentru grup.

Banca a prezentat doua exemple ale modului in care ar putea fi realizate astfel de schimburi intre bancile elene.

Astfel, o varianta ar fi un schimb intre subsidiara Piraeus din Bulgaria si cea a Eurobank din Romania, Bancpost.

Un al doilea exemplu prevede un schimb intre filialele Piraeus din Bulgaria si Serbia cu filiala Eurobank din Romania.

Piraeus analizeaza pentru ambele variante impactul schimbului asupra rezultatelor si indicatorilor financiari, noteaza portalul elen.

Perioada de reorganizare s-ar intinde pana in 2017, cu o revenire pe profit a operatiunilor din strainatate pe parcursul anului 2015.

In timp ce filialele Piraeus din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt considerate strategice, operatiunile din Egipt, Serbia si Ucraina sunt de vanzare.

Cum se restructureaza restul bancilor elene

Cele mai mari banci elene au operatiuni si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Cotidianul elen Kathimerini a scris la inceputul saptamanii trecute, citand surse apropiate discutiilor, ca bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana le-a cerut sa promita ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si consolida subsidiarele din regiune.

Tot Kathimerini a scris ulterior ca grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei, inclusiv Romania, unde detine Banca Romaneasca, in cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeana.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini. Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.

Potrivit Sofokleous10, in randul autoritatilor europene exista doua puncte de vedere referitor la operatiunile bancilor elene din afara Greciei. Astfel, in timp ce Directia Generala Concurenta a Comisiei Europene cere vanzarea operatiunilor externe, in cadrul Fondului European pentru Stabilitate, care a furnizat banii pentru recapitalizarea sistemului bancar elen, sunt analizate doua variante.

O prima varianta presupune vanzarea, in linie cu Directia Generala Concurenta, in timp ce o a doua optiune luata in calcul prevede ca bancile elene sa-si pastreze doar unele subsidiare din afara tarii.

#preluare Piraeus Bancpost, #vanzare filiale Piraeus Bank, #reorganizare banci Grecia, #vanzare Bancpost Eurobank , #stiri Piraeus Bank