Piraues Bank va deconta si livra lingourile de aur care vor fi activ suport pentru contracte futures

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:37
1406 citiri
Piraues Bank va deconta si livra lingourile de aur care vor fi activ suport pentru contracte futures

Piraeus Bank Romania va fi agent de decontare si livrare a lingourilor de aur care vor fi activ suport pentru contractele futures cu livrare fizica la scadenta, pe care Consiliul de Administratie al BVB a decis sa le lanseze, anunta Mediafax.

Decizia de lansare a contractelor futures cu activ suport pe cotatia aurului si cu livrare fizica (XAU Futures) a fost luata joi de Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui comunicat transmis marti.

Acesta este primul primul instrument derivat cu livrare fizica la scadenta de pe piata de la Bucuresti.

Noul contract va putea fi tranzactionat numai dupa ce va fi inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. 

Pentru lansarea acestui produs si procedurile de livrare fizica, BVB coopereaza cu Casa de Compensare Bucuresti, in calitate de contraparte centrala, si Piraeus Bank Romania, in calitate de agent de decontare si livrare.

Activul suport al acestui contract este aurul sub forma de lingouri de 100 de grame, avand puritatea minima de 995‰ (24 de karate), iar pretul final de decontare este pretul in lei al unui gram de aur comunicat de catre BNR la data scadentei.

Investitorul cumpara un contract futures la BVB pentru fiecare lingou de 100 de grame de aur si depune marja necesara. El trebuie sa mentina pozitia pana la scadenta contractului futures. La pretul aurului anuntat de BNR la data scadentei se adauga costul de livrare, respectiv de procesare a lingoului, transport, asigurare si custodie pentru 30 de zile. 

Diferenta dintre pretul tranzactiei de cumparare si cotatia aurului comunicata de BNR este profit sau pierdere din marcarea la piata a contractului futures.

Investitorii pot paria in prezent pe pretul aurului la BVB prin tranzactionare contractelor futures si a produselor structurate, insa acestea nu permit si livrarea fizica.

#Piraues Bank, #piraeus, #lingouri, #contract, #piraeus aur , #stiri Piraeus Bank