Pogea: Bancile trebuie sa participe la finantarea si relansarea economiei

Marti, 19 Mai 2009, ora 16:49
1398 citiri
Pogea: Bancile trebuie sa participe la finantarea si relansarea economiei

Bancile comerciale trebuie sa participe, alaturi de guvern, la finantarea si relansarea economiei romanesti, pentru a depasi perioada de criza, a declarat marti, la un post de radio, ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, conform NewsIn.

"Acordul si discutiile pe care le-am avut in repetate randuri cu bancile si angajamentele acestora sunt ca ele isi vor pastra liniile de finantare.

In Romania nivelul dobanzilor este inca ridicat, exista o stare de asteptare si noi facem apel la sistemul bancar sa participe alaturi de guvern la eforturile pe care le facem sa trecem peste aceasta perioada de criza", a spus Pogea.

Mai devreme, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de radio, ca Guvernul ar putea decide sa supraimpoziteze profitul bancilor comerciale din Romania, daca acestea nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si vor sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa 'Robin Hood', de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc.

Totusi, premierul a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finantare, ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii.

Boc spera ca, incepand cu lunile iunie-iulie, sa se "dezghete" creditarea, mizand pe reducerea la zero a rezervelor minime obligatorii la resursele in valuta atrase pe termen lung de banci, incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Pogea considera ca declaratia premierului trebuie luata ca un apel la banci, astfel incat acestea sa se angajeze alaturi de guvern la finantarea si relansarea economiei.

Reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Fondului Monetar International se intalnesc marti la Bruxelles cu trimisii bancilor cu capital strain din Romania.

In cadrul acestei reuniuni, bancilor li se va cere sa respecte angajamentul de principiu pe care si l-au asumat in luna martie, referitor la sustinerea finantarilor pentru economia romaneasca, in sensul repornirii creditarii.

La sfarsitul lunii martie, reprezentantii a noua grupuri bancare europene cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au intalnit la Viena cu oficiali ai FMI si BNR si s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#pogea, #banci, #economie, #relansare, #guvern , #stiri Piraeus Bank