Prima Casa: Bancile anticipeaza cote de piata similare celor deja detinute

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 15:04
1602 citiri
Prima Casa: Bancile anticipeaza cote de piata similare celor deja detinute

Bancile se asteapta, pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, sa obtina cote de piata similare celor pe care le au deja pe segmentul acordarii de imprumuturi, a declarat, miercuri, directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, citat de NewsIn.

El a precizat ca Piraeus Bank se afla printre bancile interesate de acest program, care au timp pana joi sa depuna ofertele, care includ detalii privind dobanzile practicate si suma pe care fiecare banca e dispusa sa o aloce acestui tip de imprumut ipotecar.

Parvu a adaugat ca Piraeus Bank se concentreaza, in prezent, pe administrarea portofoliului actual de credite mai mult decat pe cresterea acestuia.

Guvernul are la dispozitie un fond de 1 miliard euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casa.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro.

Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean", a mai spus Boc.

De asemenea, bancile nu vor avea voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata si nici sa modifice unilateral contractul de creditare.

Acestea vor trebui sa constituie in favoare statului roman o ipoteca de rangul I a locuintei achizitionate, toate aceste drepturi urmand a fi cesionate din despagubiri, in favoarea statului roman.

Bancile mai trebuie sa indeplineasca conditiile de prudentialitatea bancara stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului, precum si sa accepte sa instituie si sa reinoiasca ipoteca de rangul I in favoarea statului roman.

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat.

"Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi, #imprumuturi, #ipoteca , #stiri Piraeus Bank