Seful Piraeus, increzator ca banca va trece testele de stres din 2013

Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:44
1597 citiri
Seful Piraeus, increzator ca banca va trece testele de stres din 2013

Piraeus Bank se asteapta sa treaca testele de stres care ar urma sa fie derulate pana la sfarsitul anului, pentru a convinge reprezentantii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International ca sistemul bancar elen are o capitalizare adecvata.

In iunie, grupul bancar elen Piraeus Bank anunta ca majorarea sa de capital a depasit asteptarile, in conditiile in care suma subscrisa de investitorii privati a fost aproape dubla fata de minimul necesar pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters.

Piraeus Bank a precizat ca a strans de la investitorii privati 19,83% sau 1,455 miliarde de euro din necesitatile sale totale de recapitalizare, in valoare de 7,34 miliarde de euro.

Dupa finalizarea procesului, valoarea bancii este estimata in prezent la noua miliarde de euro, iar indicele de adecvare a capitalului la 14,5%, unul dintre cele mai ridicate din randul principalelor patru banci elene.

"Sunt sigur ca testele de stres vor arata ca Piraeus nu are nevoie de capital suplimentar", le-a declarat jurnalistilor Michalis Sallas, presedintele grupului bancar elen, dupa adunarea generala anuala a actionarilor.

Michalis Sallas a participat luni la intalnirea sefilor principalelor banci din Grecia cu premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante, unde s-a cerut institutiilor elene de creditare sa ajute la atenuarea deficitului de lichiditate si sa sprijine

redresarea economiei.

"Lichiditatile sunt necesare", a afirmat Sallas, adaugand ca Piraeus se va concentra mai degraba pe creditarea sectoarelor implicate in productie si comert decat pe creditele de consum, unde cererea a scazut semnificativ din cauza recesiunii.

De asemenea Sallas le-a spus actionarilor ca subsidiara Geniki, achizitionata anul trecut de la Societe Generale, ar putea fi transformata intr-o banca specializata pe gestionarea activelor, restructurarea imprumuturilor si consultanta bancara.

Dupa ce a preluat sase banci din Grecia (ATEbank, Geniki, Millennium, Bank of Cyprus,

Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank), in prezent Piraeus Bank este a doua mare banca din Grecia, controland 29,6% din totalul creditelor si 28,9% din totalul depozitelor.

Banca are o retea de 1.750 de sucursale si 24.756 de angajati.

Piraeus Bank Romania este parte a grupului financiar Piraeus Bank Group. In cei peste 12 ani de activitate pe piata din Romania, Piraeus Bank si-a construit o retea de unitati si deserveste peste 300.000 de clienti.

#teste stres banci Grecia, #teste stres Piraeus Bank, #criza financiara Grecia , #stiri Piraeus Bank