Averea lui Popoviciu, un imperiu imobiliar

Joi, 26 Martie 2009, ora 12:10
5460 citiri
Averea lui Popoviciu, un imperiu imobiliar

Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu, retinut in noaptea de marti spre miercuri, controleaza indirect un important grup de firme, din care cel mai valoros activ este proiectul Baneasa, evaluat la cel putin doua miliarde de euro, unele estimari, insa, aproape dubland cifra.

Proiectul Baneasa, inceput in anul 2000, a fost mult timp subiect de discutii si dispute, miza principala fiind reprezentata de terenul de peste 220 de hectare, detinut de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

De altfel, dosarul legat de obtinerea acestui teren de catre firma Baneasa Investment, controlata de Popoviciu, este cel care s-a aflat la originea cercetarilor DNA, finalizate cu retinerea sa, dar si a proaspatului sef al DGIPI, Cornel Serban, acuzat ca a incercat sa intervina in favoarea omului de afaceri.

Cea mai valoroasa componenta a imperiului de afaceri al lui Gabriel Popoviciu este cea imobiliara. Popoviciu controleaza alaturi de partenerii sai, potrivit estimarilor din piata imobiliara, peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale (la parterul unor blocuri sau in cladiri de sine statatoare) - prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, numele cu cea mai mare rezonanta printre bucuresteni fiind magazinul Big Berceni din sudul orasului sau asa-numitul Pavilion H din parcul Herastrau.

Cladirea de birouri Dorobanti 239, actualul sediu central al celei mai mari companii de pe piata - Petrom, este si ea detinuta de omul de afaceri. Gabriel Popoviciu controleaza, prin intermediul mai multor companii off-shore francizele pentru lanturile de restaurante KFC si Pizza Hut, considerate, potrivit informatiilor vehiculate in piata, printre cele mai profitabile la nivel mondial. 

O alta directie de dezvoltare importanta pentru Gabriel Popoviciu si partenerul sau de afaceri Radu Dimofte a fost sectorul hotelier.

Portofoliul controlat de cei doi oameni de afaceri, prin mai multe companii offshore, cuprindea in 2008 cinci hoteluri, a caror capacitate insuma 1.031 de camere, ceea ce ii situa astfel printre cei mai importanti proprietari de hoteluri romani. Hotelurile din Bucuresti controlate de Gabriel Popoviciu sunt fostul Dorobanti, fostul Parc si fostul Turist.

Aceste hoteluri au fost renovate si ulterior intrate in parteneriat cu un lant international. Cel mai cunoscut dintre hoteluri este Howard Johnson, fostul Dorobanti, deoarece este si singurul din portofoliul sau clasificat la cinci stele si bine pozitionat in geografia Capitalei.

Hotelul Howard Johnson valora in 2008 intre 30 si 45 de milioane de euro. Celelalte doua hoteluri din Bucuresti ale omului de afaceri, Best Western Parc si Ramada Plaza, se apropiau impreuna de aceasta valoare. Printre ultimele achizitii a lui Gabriel Popoviciu se afla hotelul Neptun, castigat in 2007, la licitatia organizata de AVAS, pentru 7 milioane de euro.

De asemenea, un consortiu de firme detinute de Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu a castigat in urma cu cativa ani licitatia pentru a construi un mall de aproximativ 120 de milioane de euro pe locul fostei Piete Obor. Acelasi consortiu construieste in zona Pietei Victoriei, in parteneriat cu Posta Romana, un complex imobiliar care cuprinde spatii de birouri si un hotel de cinci stele.

Gabriel Popoviciu a devenit, anul trecut, cel mai mare jucator din retailul de mobila din Romania, dupa ce a inregistrat afaceri de 104,7 milioane de euro magazinul IKEA din Baneasa, pe care il controleaza, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Unele dintre afacerile lui Gabriel "Puiu" Popoviciu sunt inregistrate pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu, detinator integral sau partener in mai multe firme cu sediul in Romania sau inregistrate in Cipru. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Ligia Popoviciu este propietar al Farview Investments SRL, care are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.

De asemenea, ea detine 50% din ALLTROM SRL, care se ocupa cu comertul cu amanuntul al articolelor si aparatelor electrocasnice, in magazine specializate); restul de 50% sunt la Tatika Investments LTD, din Nicosia. Si la Casa Doina SRL, jumatate din afacere este detinuta tot de mama lui Popoviciu, in parteneriat cu Zerlin Dimofte.

Ligia Popoviciu este de asemenea actionar la mai multe firme cu sediul in Indiile de Vest.

#afaceri, #baneasa, #imobiliare, #popoviciu , #stiri Pizza Hut