Brent Valmar: Eliminarea deducerilor de TVA este o aberatie

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 10:07
3342 citiri
Brent Valmar: Eliminarea deducerilor de TVA este o aberatie

Propunerea de modificare a Codului Fiscal in baza careia firmele nu vor mai putea sa deduca anumite cheltuieli legate de achizitionarea si intretinerea masinilor este total aberanta si incurajeaza comertul la negru cu masini rulate, potrivit directorului general al Porsche Romania, Brent Valmar.

"Legislatia noului Cod Fiscal este total aberanta, intrucat va favoriza vanzarea de masini second-hand la negru, lucru care va suprima vanzarea de masini noi. (...) Deductibilitatea a doar 30% din cheltuieli este o masura total aberanta, care va favoriza achizitionarea de masini second-hand, precum si reparatiile in unitati de service neautorizate", a declarat Valmar, intr-un comunicat remis Bloombiz.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, firmele nu vor mai avea posibilitatea sa deduca taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maxim noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, potrivit propunerii de modificare, TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie.

"Faptul ca nu se va mai permite deducerea cheltuielilor cu masinile de firma va favoriza reparatiile la colt de strada, ca atunci cand ne reparam cu totii masinile in garaje sau in spatele blocului. Vom asista la un salt inapoi cu 20 de ani, iar toate investitiile in retelele autorizate de service si in instruirea de personal calificat se vor duce pe apa sambetei", a afirmat Valmar.

Potrivit oficialului Porsche Romania, Romania este in continuare o tara submotorizata. "Industria auto a adus ani de-a randul mii si mii de masini noi, si o data cu asta, contributii semnificative la bugetul asigurarilor de stat, de sanatate, facilitand multe locuri de munca.

Astfel, adoptarea acestor modificari la Codul Fiscal in vigoare va genera o mare gaura in bugetul de stat si un blocaj al activitatii economice.

Incasarea de TVA de la toate achizitionarile de masini noi va afecta principalii agenti fiscali. In secolul XXI nu se mai poate face business fara mobilitate, iar peste 70% din clientii de masini noi sunt persoane juridice", a aratat Valmar.

De la prevederile privind eliminarea deductibilitatii TVA fac exceptie vehiculele utilizate in scop comercial, in vederea vanzarii si cele pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi.

In aceasta categorie se mai inscriu vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de scolile de soferi si transmiterea utilizarii in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.

Astfel, companiile de leasing isi vor deduce in continuare TVA la achizitia unui vehicul de la furnizori, insa la refacturarea ratelor si a dobanzii catre client, cu TVA, acestia nu-si vor mai putea deduce taxa pe valoare adaugata, in cazul leasingului financiar.

Pentru leasingul operational, care nu presupune cumpararea vehiculului de catre client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA a fost limitata la 30% atat pentru ratele de leasing, cat si pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau intretinere.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#cod, #deducere, #firme, #fiscal, #masini, #modificare, #rulate, #tva, #vanzare , #stiri Porsche