Saracie de Craciun! Romanii vor face Sarbatorile cu maxim 900 de lei

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 23:00
2831 citiri
Saracie de Craciun! Romanii vor face Sarbatorile cu maxim 900 de lei
Hipermarket-urile raman goale

Daca in 2010, bugetul mediu alocat de o familie pentru sarbatorile de iarna era de 1.052 lei, anul acesta cheltuielile vor fi cu aproximativ 15% mai mici. Acest lucru inseamna ca cei mai multi dintre romani se vor limita la pranzul de Craciun si cina de Revelion.

Imaginea familiei care impinge un carucior plin de bunatati pe culoarele unui hypermarket sufocat de clienti a devenit un mit. Anii trecuti, producatorii si retailerii s-au uitat cu lacrimi in ochi la bilantul vanzarilor de sarbatori, iar 2011 se anunta a fi si mai dramatic.

Bugetul mediu alocat de o gospodarie pentru Craciun si Revelion a scazut in 2010 pana la 1.052 de lei, de la 1.523 de lei, cat fusese in 2009, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata Mednet. Anul acesta, suma va fi diminuata cu inca aproximativ 15%. In cel mai optimist caz.

"In luna noiembrie a acestui an, estimez ca a avut loc o scadere a vanzarilor de alimente de 12-15% fata de aceeasi luna a anului trecut. Comparativ cu luna noiembrie a anului 2009, scaderea este de 25%. Drept urmare, in perioada sarbatorilor se va inregistra o scadere de cel putin 15% fata de Craciunul si Revelionul din anul 2010", a declarat pentru Business 24 Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

Acest lucru inseamna ca pentru cei mai multi dintre romani bugetul de cheltuieli pentru sarbatorile de iarna nu va depasi 900 de lei.

Infloreste piata neagra

Presedintele FNSIA spune ca bugetele reduse de Craciun si Revelion sunt o urmare fireasca a scaderii veniturilor majoritatii gospodatiilor cu 25% fata de anul trecut. Mai mult, valoarea banilor a fost drastic diminuata de scumpirile inregistrate la utilitati, combustibili, alimente si alte produse si servicii de baza.

In acest context, 80% dintre familii traiesc in saracie, avand venituri lunare cuprinse intre 1.500 de lei si 2.200 de lei. Aproximativ jumatate dintre gospodarii traiesc cu venituri de 1.000 - 1.500 de lei pe luna.

"Drept urmare, daca acesti oameni sarbatoreau pana acum toata perioada sfarsitului de decembrie, acum se vor limita la a cumpara minimul de alimente si bautura pentru masa de pranz de Craciun si cina de Revelion", mai spune Frumosu.

Saracia ii va indrepta pe romani din ce in ce mai mult spre piata neagra, dupa cum crede Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Veti vedea cu o saptamana sau doua inainte de Craciun ca vor aparea carne si tot felul de alte alimente la marginea santului si in mijlocul strazilor. Piata neagra e din ce in ce mai puternica, iar pentru oameni nu conteaza ca aceste produse nu sunt controlate de nimeni", mai spune Minea.

Acesta adauga ca se asteapta la scaderi ale vanzarilor de alimente in timpul sarbatorilor. "Anii trecuti au fost atipici, romanii cheltuind mai putin. Nu avem motive sa nu ne asteptam si anul acesta la scaderi".

Nu vor fi scumpiri de sarbatori

Speriati de apetitul scazul al romanilor pentru cumparatori, producatorii de alimente nu vor scumpi preturile in luna decembrie, asa cum se intampla in anii trecuti.

"Este posibil sa creasca pretul de raft cu 2-3%, insa acest lucru va fi compensat de promotiile practicate de retaileri", este de parere Frumosu.

Acest lucru se va traduce in pierderi pentru lanturile de magazine, pentru care luna decembrie aducea pana de curand o reglare a cifrei de afaceri de peste an.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#hipermarket sarbatori, #hipermarket craciun, #buget sarbatori iarna, #buget craciun, #masa craciu, #sorin minea, #dragos frumosu , #Cosul de consum