Apetitul chinez inghite piata de aur: India ramane in urma

Joi, 16 Februarie 2012, ora 12:33
2402 citiri
Apetitul chinez inghite piata de aur: India ramane in urma

China ar putea depasi India in 2012 in topul celor mai mari piete de consum pentru aur, pe fondul cresterii cererii de bijuterii, dar si al nivelului de trai, potrivit unui raport al World Gold Council, organizatia mondiala a producatorilor de aur.

Cererea de aur in China, cel mai mare producator de aur din lume, a crescut anul trecut cu 20%, pana la 769,8 tone, in timp ce consumul in India a scazut cu sapte procente, pana la 933,4 tone, scrie Bloomberg.

Cererea de bijuterii din China a crescut in fiecare trimestru din 2011, astfel incat in cea de-a doua jumatate a anului tara asiatica devenind cea mai mare piata de desfacere pentru produse din aur.

"Cel mai probabil China va deveni cea mai mare piata din lume a auruluii in 2012, pentru prima data", a declarat Marcus Grubb, directorul de investitii al organizatiei.

Analizele trimestriale au aratat ca, in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2011, China devenise deja cel mai mare consumator din lume, cu o cerere de 190,9 tone, in comparatie cu cele 173 de tone utilizate in India, potrivit consiliului.

"Cererea devine tot mai mare. India si China au crescut, atat din punctul de vedere al populatiei, cat si al nivelului de trai", sustine Jeremy Friesen, reprezentant al Societe Generale Hong Kong.

Investitorii chinezi au cumparat 258,9 tone de lingouri de aur si monede din aur anul trecut, in crestere cu 38% fata de 2010. In plus, cererea de bijuterii din aur a crescut cu 13 procente pana la 510,9 tone, se mai arata in raport.

In timp ce valoarea contractelor futures pentru livrare imediata a crescut cu 10 procente in 2011, cel de-al 11-lea an de avans, pretul a scazut cu 3,7 procente in trimestrul patru.

Valoarea metalului a scazut, joi, cu 0,4 procente pana la 1,720 de dolari unica pe bursa din Shanghai.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#piata aur China, #India scadere consum aur, #cerere aur China , #Pret aur