Aurul, investitie de incredere in vremuri de criza. Este o solutie sau un mit?

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:45
5732 citiri
Aurul, investitie de incredere in vremuri de criza. Este o solutie sau un mit?

Pretul aurului atinge noi culmi, in asteptarea unor decizii importante pentru viitorul economiei mondiale, iar analistii estimeaza cotatii ridicate si in viitor.

Popularitatea de care se bucura metalul pretios reflecta increderea pe care i-o acorda investitorii in perioade de incertitudine. Insa reprezinta aurul o solutie viabila la criza economica?

Aurul se tranzactiona, marti, la 1.740 de dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, relateaza Moneycontrol.com.

Interesul pentru metalul pretios creste in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Germaniei in privinta legalitatii Mecanismului European de Stabilitate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Rezerva Federala sa anunte, in aceasta saptamana, o noua runda de relaxare fiscala, dupa ce, vineri, au fost anuntate date dezamagitoare cu privire la rata somajului in randul americanilor.

"Cred ca ne putem astepta ca pretul sa atinga, pe termen scurt, o valoare apropiata de 1.770 de dolari, urmata de o posibila corectie, care sa mentina pretul in range-ul in care evolueaza de aproape doi ani de zile", a estimat pentru Business24, brokerul Intercapital, Mihai Muresian.

Pe parcursul ultimului an, pretul aurului a fluctuat intre 1.500 si 1.700 de dolari pe uncie, pe fondul unui context economic problematic.

"In primele luni ale anului, evolutia pretului aurului a fost influentata in mod direct de incertitudinile globale resimtite atat la nivel economice cat si la nivel politic. Daca din punct de vedere economic, ingrijorarea investitorilor a avut drept cauza inrautatirea climatului si diminuarii asteptarilor pentru ultima parte a anului, iar din punct de vedere politic, influenta asupra pretului aurului a venit din perspectiva unei posibile modificari a polilor de putere datorita perioadei electorale pe care o traversam", a declarat pentru Business24, Mihai Muresian, broker la Intercapital.

Toti acesti factori au avut un impact puternic asupra pretului aurului, ducand la o crestere substantiala a volatilitatii pretului.

Sursa: Gold Price

Cotatiile ridicate reflecta faptul ca aurul este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei, explica Nasdaq. Cu toate acestea, viabilitatea investitiilor in aur ramane in discutie:

"Aurul a fost considerat un refugiu investitional in ultimii 100 de ani si, probabil, va fi considerat si in viitor, desi eu nu sunt de aceeasi parere. Aurul nu este un refugiu real, ci doar unul psihologic", crede analistul financiar Dragos Cabat.

Republicanii relanseaza ideea unui sistem monetar raportat la aur

Interesul ridicat din ultimele saptamani este justficat si de intentiile republicanilor americani de a infiinta o comisie care sa analizeze posibilitatea ca SUA sa revina la sistemul monetar cu aur ca etalon, o idee care renaste dupa 30 de ani, relateaza Financial Times.

"Intr-o campanie electorala, intr-o tara ca SUA, poate fi lansata o astfel de discutie. Ar presupune o disciplinare a lumii financiare, dar, in acelasi timp, in conditiile actuale, la nivelul de tranzactii care au loc chiar si acum, in vremuri de criza, nu este simplu sa introduci un astfel de etalon", considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu.

Raportarea sistemului monetar la aur ar insemna ca principalele valute sa fie legate de pretul aurului, iar rezervele monetare internationale sa depinda de cantitatea de aur existenta.

Sustinatorii ideii considera ca restrictiile asupra rezervelor monetare ar creste increderea in moneda nationala. In plus, cursul de schimb ar fi fix, preturile s-ar stabiliza, precum si balantele comerciale. Pe de alta parte, bancile centrale nu vor mai putea sustine cresterea economica prin controlul rezervelor monetare.

"Un sistem monetar raportat la aur nu mai poate exista in contextul noii tehnologii, a intrumentelor financiare moderne, cu sistemul in care se crediteaza statele si companiile", este de parere Dragos Cabat.

Chiar daca s-ar gasi o solutie pentru introducerea unui astfel de etalon, eficienta ramane in discutie, in conditiile in care istoria a demonstrat ca un astfel de sistem nu a scutit SUA de cinci recesiuni severe in perioada 1890-1905.

"Daca ne uitam in istorie, perioadele cu restrictii puternice in circulatia monetara au fost si perioadele cu scaderi masive de investitii. Intr-o perioada in care lumea are nevoie de investitii ca de aur, nu stiu cat de binevenita ar fi o disciplinare excesiva", conchide Adrian Vasilescu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pret aur, #prognoze pret aur, #evolutie pret aur, #sistem monetar aur, #raportare la aur , #Pret aur