Cine va pune mana pe tezaurul de la Rosia Montana

Vineri, 23 August 2013, ora 08:16
5089 citiri
Cine va pune mana pe tezaurul de la Rosia Montana
Foto: De la stanga la dreapta, Thomas Kaplan, John Paulson si Seth Klarman

Mina de aur de la Rosia Montana s-ar putea redeschide in 2016, dupa 20 de ani de presiuni din partea unei companii listate la bursa din Canada si controlata de trei miliardari americani. Business24 prezinta cine sunt oamenii care au pompat cu incredere si rabdare sute de milioane de dolari, pentru a scoate comoara din pantecul Apusenilor.

Rosia Montana Gold Corporation, compania din Romania care detine proiectul minier din Apuseni este controlata de Gabriel Resources, un fond de investitii listat la bursa din Toronto, care detine in prezent un pachet de 80% din actiuni si compania de stat Minvest, cu o participatie de circa 20%.

In ultimii 17 ani, de cand au fost inchise minele de la Rosia Montana, Gabriel Resources a investit peste 500 de milioane de dolari in proiectul minier care ar putea demara in 2016, potrivit unui document guvernamental. Desi informatia nu a fost confirmata oficial, draftul obtinut de agentia Mediafax arata ca membrii guvernului ar fi negociat o crestere a redeventei pentru aur de la 4% la 6% si o crestere a participatiei Minvest la 25%.

Chiar si in aceste conditii, odata cu demararea proiectului, dupa ce au dat dovada de rabdare si perseverenta de fier, cei trei mai investitori americani din spatele Gabriel Resources, John Paulson, Seth Klarman si Thomas Kaplan, ar castiga miliarde din minele de la Rosia Montana.

John Paulson

Avere: 11,2 miliarde de dolari

John Paulson, in varsta de 58 de ani, este fondatorul si presedintele fondului de investitii newyorkez Paulson&Co si detine cea mai mare participatie, de 16%, in compania Gabriel Resources, potrivit revistei Forbes.

Desi si-a infiintat fondul de investitii inca din 1994, Paulson a devenit miliardar abia in 2007, dupa ce a pariat la bursa pe caderea pietei imobiliare, castigand doar in acel an circa 3,7 miliarde de dolari.

Tot pe fondul anticiparii crizei imobiliare, in 2010, a castigat o suma record in istoria fondurilor de investitii, si anume de cinci miliarde de dolari.

In anul urmator insa, fondul sau de investitii a scazut cu 40% din cauza unor investitii neinspirate in Bank of America si Citigroup.

Este momentul in care Paulson a decis sa isi investeasca mare parte din averea personala in aur. Daca timp de cativa ani profitul a crescut exponential, Paulson a inceput din nou sa piarda, odata cu caderea cotatiilor la aur.

In prezent, Paulson a inceput sa investeasca masiv in real estate. In 2012, a cumparat peste 875 de acri de teren in Las Vegas si cateva proprietati personale impresionante.

Detine o ferma de 90 de acri in Aspen, Colorado si 38 de acri de pamant, pe care i-a cumparat de la un print saudit, pentru suma de 49 de milioane de dolari.

Halla Ranch Collage, Aspen, Colorado

De asemenea, John Paulson este cunoscut si pentru activitatea sa filantropica. A donat 20 de milioane de dolari unei scoli newyorkeze in 2009; cinci milioane de dolari unui spital din Southhampton, aflat in apropierea resedintei sale de vara; 15 milioane de dolari unei noi maternitati in Guayaquil, Ecuador, locul de nastere al tatalui sau. De asemenea, el a mai donat, anul trecut, circa 100 de milioane de dolari pentru conservarea Central Park din New York.

Thomas Kaplan

Avere: 1,3 miliarde de dolari

Thomas Kaplan, investitor in resurse naturale, s-a imbogatit in 2007, ajungand in randul miliardarilor americani, dupa ce a vandut East Texas, pentru doua miliarde de dolari. A pariat o parte din bani pe aur si argint, investind in companii de minerit precum NovaGold Resources si Gabriel Resources, unde detine o participatie de 15%. Inclusiv grupul pe care il detine, Electrum, s-a extins pe piata argintului.

Totusi, averea lui Kaplan a scazut cu 500 de milioane de dolari anul trecut, din cauza declinului cotatiilor la aur si argint.

In plus, sora lui, Ellen, l-a dat in judecata pe Kaplan pentru nereguli in procedura de vanzare a East Texas. Si fiul ei, Aguiar l-a dat in judecata pe unchiul sau, solicitand parte din vanzarea companiei. In iunie 2012, Aguiar a disparut in conditii suspecte, speculandu-se ca si-ar fi inscenat propria moarte.

Guma Aguiar

Kaplan mai conduce Panthera, o fundatie dedicata protejarii felinelor. De asemenea, familia Kaplan finanteaza laboratorul de cercetare pentru conservarea mediului natural, din cadrul Universitatii Oxford.

Thomas Kaplan, implicat in activitatile fundatiei Panthera

In plus, Kaplan a mai fondat si Orianne Society, organizatie care sustine conservarea padurilor de pini si fauna lor din sud-estul Statelor Unite.

Seth Klarman

Avere: 1,05 miliarde de dolari

Seth Klarman, in varsta de 55 de ani, este cunoscut pentru tabieturile sale investitionale. Se fereste sa utilizeze efectul de parghie pe piata Forex si sa pastreze bani cash. Detine o participatie de 13% din Gabriel Resources.

Compania pe care o conduce, Baupost Group, cu sediul in Boston, a ajuns la active de 26 de miliarde de dolari, insa Klarman se straduieste sa ramana in umbra. Cartea sa "Limitele sigurantei" (care se vinde la un pret de 2500 de dolari pe Amazon) a devenit noua biblie a investitorilor in actiuni subevaluate.

In ceea ce priveste actiunile de caritate, investitorul detine o fundatie, Klarman Family Foundation, cu active de 255 de milioane de dolari, care ofera donatii in domeniul cercetarii stiintifice, pentru educatia muzicala si pentru problemele sociale din Israel.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitori Rosia Montana, #investitori Gabriel Resources, #exploatare Rosia Montana , #Pret aur