Ai nevoie de aur in banci? Convinge-i pe preoti sa-l scoata de prin altare

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 12:04
2709 citiri
Ai nevoie de aur in banci? Convinge-i pe preoti sa-l scoata de prin altare
Foto: Behind City

Povestea importurilor masive de aur ale Indiei ia o intorsatura ciudata zilele acestea, dupa ce oficialii s-au gandit sa apeleze la zeitatile din panteonul local, pentru a rezolva criza aurului din aceasta tara.

India este al doilea mare consumator de aur al lumii, iar oficialii de la New Delhi cred ca ar putea limita importurile masive de metal nobil solicitand templelor din toata tara sa imprumute statul cu rezervele de aur adunate de-a lungul secolelor la altare, relateaza revista Business Insider.

Guvernul lui Narendra Modi este deja cu ochii pe altarele templelor hinduse, cele mai impodobite asezaminte spirituale din tara.

In mai, guvernul de la New Delhi urmeaza sa lanseze un program oficial prin care templele pot imprumuta statul cu aur.

In schimb, asezamintele vor primi o dobanda avantajoasa pentru depozitele in aur constituite la banci.

Aurul colectat de pe altarele zeilor ar urma sa fie topit si pus in circulatie pe piata locala, relateaza presa din India.

Rezerva consistenta

Efectul unei astfel de masuri ar fi puternic resimtit pe piata aurului din India, apreciaza analistii.

In opinia unora dintre ei, rezerva de aur din templele Indiei ar putea reduce cu aproximativ 25% importurile de metal pretios.

Socul ar fi resimtit si de piata globala, insemnand o scadere dramatica a cererii si o reducere la fel de importanta a pretului unciei de aur.

Ramane insa de vazut daca proiectul initiat de guvernantii indieni se va bucura de popularitate, sistemul bancar din tara nefiind privit cu incredere de majoritatea localnicilor.

A doua strigare

O initiativa similara, derulata in 1999, s-a terminat cu un esec total, dupa ce autoritatile nu au gasit un numar mare de detinatori de cantitati masive de aur dispusi sa-l incredinteze statului.

De aceasta data, guevrnul Modi se arata increzator in sansele de succes ale operatiunii, dobanda oferita la depozitele in aur fiind considerabil mai mare decat in trecut: 5% fata de doar 1%.

Planul de acum este indeajuns de ambitios pentru a da fiori traderilor de pe piata metalelor pretioase, consumul de aur al Indiei mentinand un pret relativ ridicat al metalului pretios in ultimii ani.

Rezervele de aur si pietre pretioase ale unor temple din India sunt cu adevarat impresionante, iar multe zac inca ascunse.

Ultima comoara descoperita in 2011 intr-o ascunzatoare subterana a templului Sree Padmanabhaswamy din Trivandrum a fost evaluata la 22 de miliarde de dolari.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#rezerva aur temple, #colecta aur India, #import aur India , #Pret aur