Efect de criza: Pretul aurului, la recordul ultimelor sase saptamani

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:56
1683 citiri
Efect de criza: Pretul aurului, la recordul ultimelor sase saptamani

Pretul aurului a ajuns pana la maximul ultimelor sase saptamani, pe fondul ingrijorarilor crescute din zona euro care au determinat investitorii sa achizitioneze metalul pretios, ca pe o masura de protectie.

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost presat sa renunte la post, dupa ce contagiunea crizei datoriilor din zona euro a majorat cheltuielile Italiei pana la sume record, aminteste Bloomberg.

"Pretul aurului pur si simplu reactioneaza la starea de spirit generala existenta in piete si la faptul ca in Europa criza va continua sa se amplifice", sustine Bayram Dincer, analist in cadrul LGT Capital Management din Elvetia.

Acesta a mai adaugat ca nu exista nicio solutie in acest moment si ca incertitudinea ramane la cote alarmante.

Pretul aurului cu livrare in decembrie a crescut pana la 1.4%, pana la 1.781 dolari/uncie, cel mai mare cost inregistrat din 22 septembrie.

Pe piata din New York, la ora locala 8 a.m., aurul se vindea cu 1.777,7 dolari/uncie.

Pretul lingourilor de aur a inregistrat, de asemenea, o crestere, pana la 1.923,7 dolari/lingou, pe masura ce investitorii au inceput sa caute refugiu in achizitii sigure.

Decizia lui Papandreou

Premierul elen, Georgios Papandreou, a decis sa demisioneze. El s-a intalnit cu Antonis Samaras, lider principalului partid din Opozitie, si a covenit sa renunte la functie pentru crearea unui guvern de unitate nationala. Acesta urmeaza sa asigure finantarea internationala si sa evite un colaps economic al Greciei.

Papandreou a tintut pe jar pietele, dupa ce a anuntat ca va face un referendum pentru masurile de austeritate in Grecia. Ulterior, a anuntat ca va demisiona, a revenit asupra deciziei iar acum s-a declarat de acord cu formarea guvernului de unitate nationala.

Mai multi politicieni italieni i-au cerut lui Berlusconi sa urmeze exemplul dat de Papandreou si sa renunte la functie, acuzand lipsa unui set de masuri care sa previna ca Italia sa ajunga urmatoarea Grecie.

Pe de alta parte, rezervele de aur ale Germaniei sunt insuficiente pentru a putea face fata unui plan de salvare a zonei euro, sustine purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, care a negat zvonurile aparute in presa internationala.

Conform mai multor publicatii, utilizarea aurului din rezerva Bancii Nationale a Germaniei, Bundesbank, ar fi fost luata in calcul ca masura de salvare, in cadrul summit-ului G20.

Argintul devine mai valoros

Argintul cu livrare in decembrie a inregistrat o crestere de pret de 1.5%, pana la 34.605 dolari/uncie, pe piata din New York.

O crestere a inregistrat si paladiul, al carui pret a avansat cu 1.1%, pana la 662.55 dolari/uncie, in timp ce platina a ajuns la un cost de 1.642,9 dolari/uncia.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#pret aur, #valoare aur, #crestere pret aur , #Pret aur