Piata metalelor pretioase: Platina si paladiul, noile vedete

Joi, 14 Martie 2013, ora 17:54
4350 citiri
Piata metalelor pretioase: Platina si paladiul, noile vedete

Aurul si argintul s-au ieftinit considerabil, spre deosebire de platina si paladiu, care au inregistrat cresteri de pret, arata o analiza realizata de Noble Securities.

Pretul paladiului a crescut cu aproximativ 9% de la inceputul lui 2013 si pana in prezent, in timp ce platina s-a scumpit cu 3%, in acelasi interval de timp, iar cererea este in continua crestere, mai ales ca paladiul este un ingredient important in domeniul auto.

"Cererea de paladiu este in crestere in domeniul catalizatorilor auto; de altfel, peste 60% din cererea mondiala de paladiu provine din acest sector de profil, pe locul urmator aflandu-se electronicele.

Cererea totala de paladiu va ramane, cel mai probabil, neacoperita in acest an de productia de profil", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Rusia este cel mai mare producator de paladiu, dar se pare ca rezervele sale sunt in scadere, iar productia din Africa de Sud - al doilea mare producator din domeniu- a cunoscut in ultimele luni intreruperi cauzate de conflicte de munca, mentioneaza Safta, care explica, prin contextul general si prin raportul cerere-oferta, cresterea pretului la paladiu.

Productia de platina are probleme, la randul sau, ca urmare a reducerii livrarilor din Africa de Sud, cel mai mare producator de platina din lume. O mare parte a cererii de platina provine din industria catalizatorilor auto si din productia de bijuterii.

Spre deosebire de platina si paladiu, aurul si argintul au inregistrat scaderi de pret. Investitori considera aurul un activ de refugiu, cu rol de protectie impotriva inflatiei, dar acum metalul pretios se dovedeste a fi o investitie buna pe termen lung.

Totusi, in prima parte a anului pretul aurului a scazut.

"Rezultatele recente ale economiei SUA, desi incurajatoare, nu duc in mod clar la concluzia ca toate stimulentele vor fi eliminate in curand si, in plus, rezultatele bune din SUA inca sunt contrabalansate de criza din UE", a mai aratat Victor Safta.

Anul trecut, argintul s-a dovedit o investie mai buna decat aurul, releva analiza amintita.

"Evolutia argintului are la baza unele elemente fundamentale comune cu aurul, iar pretul mai mic face argintul mai atragator pentru multi investitori. In anul curent insa, pretul argintului a replicat traiectoria aurului, inregistrand o scadere de la inceputul lui 2013 si pana in prezent", spune Safta.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#pret aur, #pret argint, #pret platina, #pret paladiu , #Pret aur