Pretul aurului creste inspre pragul psihologic de 1.000 dolari/uncie

Vineri, 07 Martie 2008, ora 15:56
1142 citiri
Pretul aurului creste inspre pragul psihologic de 1.000 dolari/uncie

Aurul s-a scumpit inspre nivelul record de 1.000 dolari/uncie, dupa ieftinirile din sedintele anterioare, in contextul in care investitorii americani asteapta statisticile pentru piata muncii din SUA, pentru indicii pe termen scurt, consemneaza Reuters. Deprecierea record a dolarului fata de euro si pretul crescut al petrolului sustin cotatia aurului, dar platina si paladiul s-au ieftinit accentuat, deoarece analistii se asteapta ca problemele din furnizarea cu energie electrica a minelor din Africa de Sud, principala tara producatoare de platina, sa se tempereze in urmatoarele saptamani.


Cotatia aurului a urcat pana la 984,70 dolari/uncie, iar metalul galben s-a tranzactionat la 980,15/980,90 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de 976,20/976,95 dolari/uncie atins la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de pe piata new-yorkeza. Aurul s-a scumpit joi pana la 991,90 dolari/uncie.


"Statisticile pentru piata muncii din SUA vor fi, probabil, negative, ceea ce ar putea sustine o scumpire si mai accentuata a aurului", a comentat, pentru Reuters, un analist de la Standard Chartered Bank, Dan Smith.


"Interesul investitorilor pentru intreaga piata a marfurilor este foarte puternic, iar aurul este considerat primul factor de protectie impotriva inflatiei induse de pretul petrolului si de deprecierea dolarului", a adaugat Smith.


Euro s-a apreciat pana la noi niveluri record, peste 1,54 dolari/euro, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a lasat sa se inteleaga ca nu se grabeste cu scaderea dobanzii cheie in contextul in care majoritatea analistilor estimeaza ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, va diminua dobanda sa de politica monetara cu 0,75%.


Statistici slabe pentru piata muncii din SUA ar putea determina o depreciere si mai accentuata a dolarului fata de francul elvetian si fata de un cos de valute si ar putea cobori pentru prima data pana in apropiere de pragul de 100 yeni/dolar.


Deprecierea dolarului ieftineste aurul pentru posesorii de alte valute si creste cererea de lingouri. Metalul galben este considerat adesea un factor de protectie impotriva inflatiei induse de pretul petrolului.


Pretul petrolului s-a mentinut in apropiere de un nivel record atins in sedinta anterioara, ca urmare a deprecierii dolarului, a aporturilor de capital ale fondurilor de investitii si a reticentei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a majora plafonul pentru productia de petrol.


Aurul s-a scumpit cu aproape 20% in 2008, ca urmare a faptului ca speculatorii, fondurile de investitii si investitorii individuali cumpara metalul galben, ca urmare a asteptarilor ca Federal Reserve sa coboare iar dobanda cheie si a pretului crescut al petrolului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...