Pretul aurului resimte "turbulentele" din Grecia

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:45
2681 citiri
Pretul aurului resimte "turbulentele" din Grecia

Aurul a intrat pe un trend de cadere, inregistrand a patra scadere consecutiva din ultimele zile, dupa ce liderii din Grecia nu au reusit sa formeze un guvern, iar speculatiile ca tara ar putea parasi zona euro se inmultesc.

Aurul cu livrare imediata a pierdut 0,7% pana la 1,533 de dolari/uncie, inregistrand o valoare cu 20% mai mica decat maximul istoric inregistrat in septembrie 2011. Metalul pretios se tranzactiona la 1,535.75 dolari/uncie la ora 02:01 in Singapore, potrivit Yahoo Finance.

Un al doilea vot in statul elen va avea loc luna viitoare. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a comparat al doilea vot elen cu un referendum care va decide daca Grecia va ramane sau nu in zona euro.

"Este un mediu riscant. Investitorii sunt ingrijorati cu privire la lichiditatile lor si se refugiaza in dolarul american", spune Peter Hickson, director de cercetare la UBS AG.

Grecii au retras luni din banci peste 700 milioane de euro, potrivit presedintelui Karolos Papoulias, care a transmis un avertisment al bancii centrale, ca teama populatiei s-ar putea transforma in panica.

Metalele pretioase se devalorizeaza

Dupa punctul maxim de 1,921.15 de dolari/uncie, atins anul trecut, lingourile de aur au pierdut in doua randuri, peste 20% din valoare, atat in septembrie, cat si in decembrie, pretul fiind cu 1,8% mai mic in 2012, dupa ce a crescut constant in ultimii 11 ani.

Lingourile cu livrare in luna iunie au pierdut 1,56% pana la 1,532 de dolari/uncie pe Bursa de la New York, in scadere cu peste 20% fata de recordul sau. Futures au scazut, de asemenea, de doua ori dupa atingerea unui punc maxim anul trecut.

Argintul spot a scazut cu 1,3% pana la 27,36 de dolari/uncie, inregistrand astfel cel mai mic nivel din 30 decembrie, cand se afla la valoarea de 27,4675 de dolari/uncie. Acesta ar fi cel de-al optulea declin al pretului metalului.

Platina, singurul metal care isi pastreaza o valoare ridicata in acest an, s-a modificat nesemnificativ la 1,431 dolari/uncie, in timp ce paladiul a scazut cu 0,6%, pana la 592,15 dolari/uncie, de la 594 de dolari/uncie.

Deprecierea pretului aurului intervine in conditiile in care cererea de aur cu livrare efectiva e in crestere, ca urmare a comenzilor ridicate din India, Thailanda si Indonezia, insa nu poate fi satisfacuta.

In contextul situatiilor tulburi din zona euro, atitudinea pietelor are logica, principala temere fiind legata de faptul ca Fondul Monetar International si bancile centrale din Europa ar putea vinde aur pentru a ajuta statul elen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#pret aur criza grecia, #pret argind, #depreciere aur, #pret metale pretioase , #Pret aur