Pretul aurului scade cu 7,7%, din cauza temerilor ca Cipru va vinde din rezervele bancii centrale

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
2452 citiri
Pretul aurului scade cu 7,7%, din cauza temerilor ca Cipru va vinde din rezervele bancii centrale

Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.

Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.

Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.

Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.

Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.

"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.

Declinul aurului are la baza in principal riscul ca bancile centrale sa vanda aur pentru consolidarea situatiei financiare a guvernelor.

"Asta se intampla dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru sa vanda excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro in programul de sprijin financiar extern. Chair daca Cipru nu a decis inca modul in care va acoperi acest deficit, comentariile au nelinistit investitorii si au cauzat vanzarea masiva", a spus el.

Aceasta evolutie a rupt legatura intre programele de stimulare economica ale Rezervei Federale americane si pretul aurului, a adaugat analistul. Datele slabe din economia SUA au condus la asteptari pentru programe prelungite de stimulare a economiei, prin introducerea de lichiditati importante in sistemul financiar, care au cauzat anterior deprecierea dolarului si cresterea cotatiei aurului.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#scadere pret aur, #vanzare aur Cipru, #pret aur criza Cipru, #cotatie aur aprilie 2013 , #Pret aur