Pretul aurului, sustinut de achizitiile masive ale bancilor centrale. Pentru ce se pregatesc?

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 08:12
4075 citiri
Pretul aurului, sustinut de achizitiile masive ale bancilor centrale. Pentru ce se pregatesc?

Pretul aurului este sustinut de achizitiile bancilor centrale. Cantitatea de aur pe care aceste institutii au cumparat-o a crescut cu 63% in trimestrul al doilea, la 157,5 tone, iar cresterea anuala este de 137,9%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (CMA).

Kazakhstan, Rusia, Ucraina si Serbia se numara printre statele care au facut cele mai mari investitii in aur in aceasta perioada. Nu este si cazul Romaniei. Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,584 milioane euro in septembrie.

Pretul aurului a ajuns, saptamana trecuta, la aproape 1.800 dolari pe uncie pentru prima data in acest an, iar detinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone. De altfel, evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani este fulminanta: a crescut de patru ori.

Goana dupa aur: Detinerile investitorilor pe burse, la un nou record

Interesul pentru metalul pretios a crescut si in urma masurilor anticriza - de la relaxarile monetare ale Federal Reserve, la achizitia nelimitata de bonduri a Bancii Centrale Europene, care au provocat un val de neincredere in randul investitorilor. Asemenea lor, bancile centrale, mai ales din tarile emergente, se vad nevoite sa investeasca masiv in aur, pe fondul unor randamente mici si a instabilitatii valutelor, dar si pentru castigarea independentei fata de dolar.

In acest context, cererea de aur ar putea creste cu 3,2% anul acesta, in comparatie cu 2011, potrivit analistilor de la Reuters.

Aurul, investitie de incredere in vremuri de criza. Este o solutie sau un mit?

Aurul este privit, in momentul de fata, ca o solutie la instabilitatea pietelor financiare. Expertii de la Erste Bank sau Manos Group Corporation considera ca aurul reprezinta unul din cele mai sigure instrumente de economii. Mai mult, exista chiar si o propunere lansata de CMA pentru tarile din zona euro, care ar putea sa garanteze cu aur, emisiunile de obligatiuni, pentru a mentine randamentele.

BCR a intermediat tranzactii cu aur de peste 500 de kg

Statele cu cele mai mari rezerve valutare

Rezervele in aur ale Chinei se ridica la 1.054 de tone. Doar 1,7% din rezervele valutare de 3,2 trilioane de dolari au acoperire in aur, sub media internationala de 10%. Beijingul are insa nevoie de cresterea rezervelor de aur, pentru a continua procesul de internationalizare a yenului, scrie BusinessInsider.

Franta detine de doua ori mai mult aur decat China - 2.435 de tone, rezervele valutare fiind acoperite in proportie de 71,6%.

Rezervele de aur ale Italiei se ridica la 2.451 de tone, cu putin peste cele ale statului francez, cu o acoperire de 72%.

Germania detine 3.395 de tone de aur, care acopera 72,4% din rezervele valutare, insa clasamentul tarilor cu cea mai mare cantitate de aur este condus de SUA, care detine o rezerva de 8.133 de tone, ce acopera aproximativ 75,4% din rezervele valutare.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#rezerve aur banci centrale, #investitii aur banci centrale, #pret aur, #evolutie aur , #Pret aur