Pretului aurului trage in jos economiile nationale

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 08:01
2200 citiri
Pretului aurului trage in jos economiile nationale

Aurul a inregistrat cel mai mare declin miercuri si se tranzactioneaza sub 1.600 de dolari pe uncie, cu mult sub recordul de peste 1900 de dolari pe uncie. 10 tari au resimtit cel mai acut picajul aurului, printre care India, Japonia, Franta si Germania.

In anii 1990, cand pretul aurului coborase sub 252 de dolari pe uncie, bancile centrale au inceput sa scape de aur. Banca Centrala Europeana a emis o declaratie, in numele a 15 banci centrale, prin care asigura investitorii care vanzarile anuale de aur vor fi reduse. Acordul privind detinerile de aur ale bancilor centrale expira in 2014, aminteste Business Insider.

Anul acesta, bancile centrale eu devenit cumparatori de aur, potrivit unui raport al Consilului Mondial al Aurului. Achizitiile sunt la maximul ultimilor 40 de ani si au crescut pana la 148,4 tone in cel de-al treilea trimestru. Cea mai mare parte a cererii vine de pe pietele emergente.

Printre tarile afectate de scaderea pretului la aur se numara India, Olanda si Japonia.

India este recunoscuta pentru faptul ca achizitioneaza aur de la FMI, dar nu isi discuta public planurile privind cumpararea metalului pretios. Acum, rezervele de aur ale statului indian valoreaza mai mult de 28 de miliarde de dolari.

Cu 612,5 tone de aur, Olanda este urmatoarea tara afectata de scaderea pretului la aur. Intre 1991 si 2011, tara a vandut mai mult de 1.100 de tone de aur. Acum, banca centrala sustine ca aurul "este ultima rezerva si ultima ancora in vremuri de criza financiara".

Anul acesta, banca centrala din Japonia a fost obligata sa vanda aur in valoare de 20 de trilioane de yeni, ca sa poata acoperi dezastrul cauzat de tsnumaiul din martie. Exporturile de aur ale statului nipon vor atinge 100 de tone la finalul acestui an.

Rusia a cumparat 15 tone de aur, in cel de-al treilea trimestru, un prim pas dintr-un plan mai amplu care vizeaza achizitia de metal pretios. Elvetia a vandut, in perioada 2000-2005, aproximativ 1.300 de tone de aur. Anul trecut rezervele sale de aur au atins un sfert din totalul rezervei.

Franta face eforturi, alaturi de alte state europene, sa opreasca vanzarile de aur. Rezervele de aur din Italia reprezinta doar o zecime din suma necesara platii datoriilor tarii. Anul acesta, bancile din Italia au cumparat aur de la banca centrala pentru a-si echilibra bilantul si pentru a face fata testelor de stres.

Germania a vandut 150.000 de uncii de aur, potrivit datelor FMI. Aurul a fost vandut pentru fabricarea unor monezi comemorative. Oficialii germani au negat vehement ca aurul ar fi fost folosit la alimentarea cu capital a Fondului European de Stabilitate Financiara.

Statele Unite ale Americii raman cele mai vulnerabile la oscilatiile de pret ale aurului. Bancile centrale de pe intreg mapamondul pot reactiona la deprecierea dolarului, determinata de achizitiile de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#pret aur, #pret aur scadere, #aur investitie , #Pret aur