Rosia Montana. Vezi pe ce loc se afla Romania, in topul mondial al redeventelor la aur

Miercuri, 21 August 2013, ora 16:17
11381 citiri
Rosia Montana. Vezi pe ce loc se afla Romania, in topul mondial al redeventelor la aur

Guvernul Romaniei percepe o redeventa de 4% pentru exploatarea metalelor pretioase, insa ar fi negociat cu Gabriel Resources cresterea taxei la 6% si a participatiei statului la 25%, in schimbul demararii exploatarii miniere in 2016. Este mult, este putin? Business24 prezinta clasamentul taxelor percepute pentru exploatarea aurului la nivel mondial.

Guvernul a decis sa dubleze nivelul redeventei la 8% intr-o sedinta la finalul lui 2011, insa legea nu a intrat niciodata in vigoare. Acum, se vorbeste despre cresterea redeventei la 6%, insa informatia nu a fost confirmata oficial.

Potrivit unui document guvernamental obtinut recent de agentia Mediafax, pe langa majorarea taxei, Guvernul Romaniei ar fi obtinut si o crestere a participatiei statului la proiectul de la Rosia Montana.

Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest. In urma negocierilor insa, participatia statului ar putea ajunge pana la 25%, ceea ce inseamna dividende mai mari pentru statul roman.

Ionel Blanculescu, consilierul onorific al premierului, sustine ca termenii contractuali care se vehiculeaza sunt unii dintre cei mai profitabili pentru stat, in comparatie cu conditiile care se impun in alte tari ale lumii.

"Multi critici ai proiectului afirma ca statul ia o redeventa prea mica, nu de 20 sau 30% cat iau alte state. Aici sta confuzia, cand vorbim de 20-30% sau mai mult ne referim la impartirea profitului si nu la redeventa", a declarat pentru Business24, Ionel Blanculescu. El a explicat ca redeventa se calculeaza in tara noastra din valoarea veniturilor din exploatare (activitatea de baza a companiei), ele fiind mai apropiate ca valoare de cifra de afaceri decat de profitul companiei.

Rosia Montana este cel mai controversat proiect din Romania. Desi investitorii de la Gabriel Resources sunt interesati de mina de aur de la Rosia Monatana inca din 1996, opinia publica s-a opus vehement exploatarii pe baza de cianura. Mai multe studii, printre care si cele ale unor grupuri din cadrul Academiei Romane si Academiei de Studii Economice, atrag atentia asupra efectelor dezastruoase asupra mediului, dar si asupra disparitiei unei comunitati cu o istorie de peste 2000 de ani.

Redeventele pe valoarea productiei de aur, intre zero si 6%

Rusia percepe cel mai ridicat nivel al redeventelor pentru metale pretioase, din valoarea de productie, pe langa alte tipuri de taxe, potrivit unei analize realizate de reprezentantul Guvernului. Pe de alta parte, sunt tari europene care nu percep deloc acest tip de taxa pentru exploatarea aurului.

Asadar, pe primul loc in clasament se afla Rusia, care percepe o redeventa de 6%.

Australia se afla pe locul doi, cu redevente variabile, care ajung pana la 4,5%.

China, cel mai mare producator de aur la nivel mondial, percepe, pe langa alte taxe, si redevente de 4% din valoarea productiei.

In Bulgaria, redeventa ajunge pana la 4%, nivelul practicat in prezent si in Romania sau Marea Britanie.

In Irlanda, redeventa este negociabila, intre 1,5 si 3,55%, in functie de exploatari.

In Peru si Brazilia, redeventele urca pana la 3%.

In Grecia, nivelul redeventei variaza intre 0 si 2,5%.

Finlanda percepe o redeventa simbolica, de 0,15%, iar in Spania e zero.

De asemenea, potrivit unei analize intocmite de Andreea Paul Vass, Brazilia percepe redeventa de 1% pentru aur, India taxeaza cu 11 rupii un gram aur in tona de minereu, iar in Kazahstan redeventele sunt negociabile, in functie de fiecare contract in parte.

Mai multe detalii despre sistemul de taxare a resurselor ofera un studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#redevente aur Romania, #redevente aur Europa, #redevente aur in lume , #Pret aur