Secretul din spatele investitiilor in aur

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:34
12371 citiri
Secretul din spatele investitiilor in aur

Aurul incepe sa atraga din ce in mai mult atentia investitorilor, care considera metalul pretios drept unul dintre cele mai sigure active de refugiu. Preturile record inregisrate de aur par sa confirme aceasta ipoteza. Realitatea este, insa, mai complicata.

"Anul 2012 va incepe cu o perioada de consolidare pentru metalul pretios, nivelul de 1.680 dolari pe uncie fiind unul important in determinarea trendului acestuia.

Ne asteptam ca acesta sa fie depasit in prima parte a anului, sprijinit de criza datoriilor suverane, nivelul scazut al ratelor de dobanda, cumpararile bancilor centrale si lipsa unor alternative mai interesante pentru investitie", a declarat Alina Piciorea, sef vanzari Corporate si Retail, Trezorerie in cadrul Piraeus, pentru Business 24.

Analistii care au participat la sondajul realizat de LBMA vad aurul depasind in 2012 maximul atins in septembrie 2011 de 1.920 dolari pe uncie si majoritatea prevad chiar depasirea nivelului de 2.000 dolari pe uncie.

Pe de alta parte, reprezentantii Piraeus spun ca identifica un potential risc de scadere a pretului aurului datorat in principal de un nou raliu pentru lichiditate la nivel global, ce poate pune presiune pe metal.

"In acest sens, cu preturi care pot varia intre 1.500 si 1.800 dolari pe uncie, cu siguranta investitorii vor gasi momente oportune pentru a initia propria investitie in aur, care ramane in continuare o modalitate de protectie impotriva deprecierii monedelor, inflatiei si instabilitatii politico-economice", mai spune Alina Picioarea, pentru Business 24.

Pretul aurului ar putea ajunge pana la 2.000 de dolari pe uncie

Mai multi analisti chestionati de Bloomberg anticipeaza ca pretul aurului va creste, in continuare. In luna noiembrie, 18 din 26 de analisti anticipau ca pretul lingourilor de aur va creste.

La sfarsitul lunii noiembrie, depozitele in aur de la Bursa au urcat pana la peste 2.350 de tone. Tot atunci, fondurile speculative si speculatorii au crescut depozitele pe care le detin, prin pariuri strategice, arata datele Commodity Futures Trading Commission.

Pretul aurului va depasi, anul acesta, 1.800 de dolari uncia, apreciaza analistii externi. Costul metalului pretios a crescut, in 2011, cu 10%, cel de-al 11-lea avans anual consecutiv, mai subliniaza datele centralizate de Bloomberg.

Contractele futures pentru livrarile de aur in luna februarie au urcat cu 2,3% pana la 1.603,40 de dolari uncia pe piata Comex, inregistrand cea mai mare crestere din 25 octombrie 2011 pana acum.

Analistii din cadrul Goldman Sachs sunt chiar si mai optimisti, estimand o crestere a pretului aurului de peste 1.900 dolari uncia. In opinia reprezentantilor Goldman Sachs, aurul ar putea valora chiar mai mult de 1.940 de dolari uncia, anul acesta. Pretul aurului a ajuns, marti, la 1,636.46 de dolari pe uncie, marcand o crestere de cinci puncte procentuale, de la inceputul acestui an.

In aceste conditii, pare avantajos sa investesti in aur, mai ales ca in Romania exista banci care vand aur, inclusiv Banca Nationala a Romaniei, care il ofera sub forma de monede.

Profilul cumparatorului de aur

Profilul cumparatorului de aur este asemanator cu cel din anii anteriori, varsta 35 - 55 de ani, provine din mediul urban, are studii superioare. "2011 a fost un an in care multi clienti au achizitionat aur pentru prima data, in timp ce clientii cu detineri anterioare si-au consolidat pozitiile cumparand in continuare metalul pretios", a declarat, pentru Business 24, Alina Piciorea, sef vanzari Corporate si Retail, Trezorerie in cadrul Piraeus.

Clientii interesanti sa cumpere aur fizic provin din toate segmentele de clientela, o crestere importanta inregistrand segmentul "private banking" reprezentat de peste 100 de clienti care au cumparat cantitati mai mari de 1 kilogram.

"Peste 5.000 de romani au cumparat aur sub forma fizica, de la lansarea acestuia in piata romaneasca, marea majoritate alegand cantitati sub 50 de grame, in valoare maxima de 2.200 euro. In plus, un numar important de clienti au investit in monedele de aur: peste 700 clienti", mai spune Alina Piciorea.

Piraeus si BCR ofera celor interesati posibilitatea achizitionarii de aur, in doua variante. Prima este virtuala, prin care clientul nu primeste metalul propriu-zis, ci un certificat care ii atesta posesia si care poate fi transformat in lichiditati.

Prin aceasta metoda se pot cumpara de un gram pana la 500 de grame. A doua varianta este cea in care primiti aurul propriu-zis. In acest caz, apar costuri de depozitare, gestionare si transport. O alta modalitate de a derula tranzactii cu aur este prin intermediul platformelor de tranzactionare online.

Acestea presupun deschiderea unui cont si alimentarea lui prin intermediul cardului. In general, aceste platforme dau posibilitatea realizarii de tranzactii diverse (contracte futures, optiuni), care au ca suport aurul, la costuri reduse de tranzactionare si in conditiile unei lichiditati ridicate, explica specialistii conso.ro.

Dupa ce ai achizitionat aurul, il poti tranzactiona pe pietele externe sau il poti vinde tot pe piata locala. Problemele incep sa apara daca te decizi sa valorifici aurul in tara. Piraeus Bank si BCR sunt, in acest caz, singurele banci care cumpara aur.

Pretul pe care il primesti cand vinzi aur este mai mic decat cel pe care il achiti cand cumperi aur. Daca ai suficienta rabdare, incat sa astepti o cotatie mare a pretului la aur, atunci poti obtine profit. De cele mai multe ori, insa, risti sa platesti mai mult pe aurul cumparat decat vei incasa daca il vinzi. Costurile suplimentare sunt date si de depozitarea metalului pretios.

Cat costa aurul?

Cei mai norocosi investitori sunt cei care au ales sa cumpere aur cand pretul acestuia se afla la minimul ultimelor 52 de saptamani, respectiv in 28 ianuarie 2011. La acea data, aurul costa 1.307 dolari pe uncie. Pe de alta parte, cei care au cumparat aur la inceputul lunii septembrie, anul trecut, au platit pe el putin peste 1.920 dolari pentru o uncie.

Miercuri, la BCR, pretul de vanzare pentru un gram de aur este de 188.10 lei, in timp ce pretul de cumparare este de 175.2 lei/gram.

"Pretul pe care un client il poate accesa pentru cumparare este stabilit intr-un spread de 3-8% fata de piata de la un moment dat, spread menit sa acopere costurile de prelucrare percepute de catre banca elvetiana, Credit Suisse, costul cu certificarea calitatii lingourilor conform LBMA "Good delivery standard", livrarea si asigurarea pe parcursul transportului pana in Romania", a explicat Alina Piciorea.

Aceasta a dat ca exemplu faptul ca miercuri, (11 ianuarie 2012) pretul valabil pentru cumpararea unei cantitati mai mari de 2.000 grame este de 193 lei/gram, iar pentru cantitati mai mici 195 lei/gram. Pentru vanzarea aurului mentinut in banca noastra prin intermediul serviciului de custodie, nivelul disponibil clientilor este de 171 lei/gram.

Cum valorifici investitia in aur?

Piraeus accepta insa rascumpararea aurului, dar numai daca acesta este "obiectul unui contract de custodie in derulare cu banca". Altfel spus, nu poti cumpara aur de la BCR sau de pe pietele externe si sa incerci sa il valorifici la Piraeus.

"Aurul tinut in custodie se poate elibera partial pe baza solicitarii clientului, dar pentru cantitatea ramasa se va constitui un nou contract de custodie. Pentru adaugarea unei noi cantitati de aur, se va intocmi de asemena un alt contract de custodie.

Aurul primit in custodie se elibereaza conform contractului aferent incheiat. La expirarea acestui contract/terminarea anticipata, se vor elibera din custodie acele lingouri pentru care s-a incheiat respectivul angajament", se arata in explicatiile postate pe site-ul oficial Piraeus Bank Romania, referitoare la tranzactiile cu aur.

De altfel, costurile pe care trebuie sa le achite un client care vrea sa depoziteze aurul la Piraeu se ridica la "pana la maximum 0.10% din valoarea aurului la momentul cumpararii. Cantitatea minima pentru care se poate realiza depozitarea in tezaurele bancii este de 300 grame. Aurul care este pastrat in custodia bancii poate fi revandut la orice moment in timp", conform Alinei Piciorea.

Profitul obtinut din tranzactiile cu aur (cu livrare fizica si tinut in custodie la PBR) este scutit de la plata impozitului pe profit, mai precizeaza reprezentantii bancii. Atat Piraeus cat si BCR vand aur sub forma de lingouri si monede.

Lingourile au o puritate de 24 karate si pot cantari intre 5 grame si 1 kilogram. Monedele au o puritate de 22 de karate si o greutate de aproximativ 8 grame. De asemenea, monedele au si valoare numismatica intrinseca.

Investitorii romani, la fel de activi ca cei internationali

Alina Piciorea mentioneaza ca investitorii romani nu s-au lasat mai prejos decat cei internationali, iar piata din tara noastra a reactionat emotional la stimulii externi.

La randul sau, Razvan Furtuna, sef departament Vanzari Produse de Trezorerie catre Clienti Retail Directia Piete Financiare, din cadrul Bancii Comerciale Romane, a precizat ca vanzarile de aur financiar au crescut, fata de anii trecuti, pentru ca aurul a devenit o valuta de refugiu.

In 2011, pretul aurului a crescut cu 13% in dolari/uncie (30 decembrie versus ianuarie 2011), iar in lunile de maxim, cand pretul a atins niveluri de peste 1.900 dolari/uncie, randamentul investitorilor putea depasi semnificativ aceasta cifra ajungand pana la 35% (de exemplu, pentru un client care cumpara in ianuarie si vindea in septembrie).

In lei, randamentul este influentat atat de evolutia cotatiilor XAUUSD cat si de evolutia euro versus leu si dolar. Astfel pentru un client care a cumparat metalul galben din lei, randamentul pentru 2011 a fost de 17% (decembrie versus ianuarie 2011). Acest randament este net intrucat aurul este considerat produs de investitie si este scutit de impozit pe profit.

Desi spectaculos din punct de vedere al maximelor atinse, 2011 nu a mai aratat acelasi trend clar de crestere asa cum a fost cel din 2010, cand fata de inceputul anului un client care cumpara aur ar fi castigat la sfarsitul acestuia un randament de 26% in dolari si 38% in lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#pret aur, #valoare pret aur, #investitie aur, #valoare investitie aur , #Pret aur