Biodieselul si GPS-ul, "armele" impotriva cresterii pretului benzinei

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:05
3069 citiri
Biodieselul si GPS-ul, "armele" impotriva cresterii pretului benzinei
Biodiesel, una dintre alternativele la benzina

Benzina se scumpeste pe zi ce trece, asa ca populatia si companiile cauta solutii pentru a contracara efectele. Abandonarea vechilor obiceiuri si adoptarea noilor tehnologii vin in ajutorul acestora.

In efortul de a taia costul tot mai mare al combustibilului, companiile gasesc solutii cat mai inventive, relateaza CNN. Unele renunta la camioanele de mare tonaj sau la vehiculele clasice in favoarea celor pe biodiesel. Altele folosesc device-uri GPS speciale care le arata sefilor daca angajatii tin motoarele pornite cand stau pe loc.

"Incercam sa-i educam pe soferi in legatura cu economia pe care o pot face daca renunta la anumite obiceiuri, cum ar fi acela de a-si tine motorul pornit cand nu este cazul", a declarat Michael Gilbert, director de logistica in cadrul companiei de livrari Indianapolis Fruit Company.

"Au impresia ca daca fac acest lucru cateva minute pe zi, nu conteaza, insa le explicam ca 50 de soferi care tin motoarele pornite inutil cateva minute pe zi aduc o paguba anuala enorma".

Companiile au mers si mai departe de atat. Spre exemplu, acestea incearca sa ii determine pe soferi sa nu mai lase usile masinilor frigorifice deschise mai mult decat este nevoie.

Generatia actuala de manageri se inspira din experienta celor care au trecut prin criza benzinei din 2008. In acea perioada, foarte multi directori au luat decizia de a trece pe biodiesel, un amestec de petrol, ulei vegetal si grasime animala, mult mai ieftin decat dieselul clasic.

In Romania, 6 lei/litru de benzina

Preturile la benzina au crescut in mod constant si raman un motiv de nemultumire pentru soferi. Daca in Romania costul carburantilor se apropie de 6 lei/litru, in alte tari, benzina a depasit acest prag. Din 2008 si pana acum, tariful la carburanti a crescut cu 69%.

In Romania pretul la benzina a crescut cu 4,2% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce in UE pretul mediu a scazut cu 2.2%. In acelasi timp, pretul motorinei a crescut la noi cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza.

Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Totusi, avem al doilea cel mai mic pret al benzinei si al patrulea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 15% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE, conform documentului Buletinului de preturi si carburanti, publicat de Comisia Europeana.

In Romania, pretul unui litru de bezina este de aproximativ 6 lei (circa 1,8 dolari). La Petrom, un litru de benzina costa 5,58 de lei, la Rompetrol si Agip costa 5,63 de lei, in timp ce la OMV costa 5,77 de lei.

Singura benzinarie unde pretul carburantului trece de 6 lei este Mol. Aici, pentru un litru de benzina vei plati 6,61 de lei.

De ce creste pretul

O combinatie intre disputele cu Iran, problemele economice, interesul investitorilor si dificultatile rafinariilor a dus la recenta explozie a pretului benzinei, dupa cum spun expertii.

Astfel, principalul motiv pentru care creste pretul benzinei este cresterea pretului petrolului, acesta reprezentant 70% din costul unui galon de benzina.

Petrolul brent s-a scumpit cu 52% per galon in ultimele doua luni, conform Institutului American al Petrolului. Acest lucru se reflecta in pretul benzinei, care a crescut cu 47% per galon, in aceeasi perioada.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#pret benzina, #crestere pret benzina, #pret petrol, #pret biodiesel, #pret diesel , #Pret benzina