Topul tarilor unde benzina costa mai mult decat in Romania

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 13:16
2855 citiri
Topul tarilor unde benzina costa mai mult decat in Romania

Preturile la benzina au crescut in mod constant si raman un motiv de nemultumire pentru soferi. Daca in Romania costul carburantilor se apropie de 6 lei/litru, in alte tari, benzina a depasit acest prag. Din 2008 si pana acum, tariful la carburanti a crescut cu 69%.

In Romania pretul la benzina a crescut cu 4,2% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce in UE pretul mediu a scazut cu 2.2%. In acelasi timp, pretul motorinei a crescut la noi cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza. Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Totusi, avem al doilea cel mai mic pret al benzinei si al patrulea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 15% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE, conform documentului Buletinului de preturi si carburanti, publicat de Comisia Europeana.

In Romania, pretul unui litru de bezina este de aproximativ 6 lei (circa 1,8 dolari). La Petrom, un litru de benzina costa 5,58 de lei, la Rompetrol si Agip costa 5,63 de lei, in timp ce la OMV costa 5,77 de lei.

Singura benzinarie unde pretul carburantului trece de 6 lei este Mol. Aici, pentru un litru de benzina vei plati 6,61 de lei, conform pretbenzina.ro.

Daca te gandeai ca in Romania platesti prea mult cand alimentezi, atunci ar trebuie sa stii ca exista cel putin alte cinci locuri in care benzina costa mai mult ca in tara noastra.

Interesant este ca preturile aplicate de benzinarii straini nu depasesc cu mult valoarea tarifelor din tara, desi salariile medii in tarile amintite sunt considerabil mai mari decat cele primite de angajatii romani.

In Berlin, un litru de benzina normala costa putin peste doi dolari (7,57 de lei), in timp ce benzina premium costa 2,2 dolari (8,3 lei). In Paris, un litru de benzina normala costa 2,12 dolari, in timp ce pentru benzina premium vei plati 2,26 dolari, conform Business Insider.

Preturi asemanatoare sunt si in Monte Carlo, Copenhaga si Roma. In Norvegia, litrul de benzina normala valoreaza 2,46 de dolari, iar cel premium ajunge la 2,56 de dolari.

Orasul unde benzina costa cel mai mult este Asmara, capitala Eritreei. Aici, pentru un litru de benzina vei da 2,53 de dolari. Costul este valabil doar pentru benzina normala, pentru ca nu exista informatii cu privire la pretul celei premium.

Cum a evoluat pretul benzinei in Romania

In ianuarie 2009, un litru de benzina costa putin peste 3 lei. Un an mai tarziu, respectiv pe 25 ianuarie, tariful benzinei a crescut cu 37,7%, pana la 4,16 lei/litru.

In luna februarie 2011, benzina se apropia de 5 lei, consemnand o majorare de 19 procente. Intr-o singura luna, respectiv in perioada februarie-martie 2011 benzina s-a mai scumpit cu 1,6%, trecand pragul de 5 lei pentru un litru.

Per total, in intervalul ianuarie 2009-martie 2011, pretul benzinei s-a majorat cu 67,9%. In perioada 27 decembrie 2008 - 2 martie 2011, deci in 2 ani si trei luni, pretul benzinei Euro-super 95 a crescut cu 84,8%, conform bitpress.ro, care citeaza datele Oil Bulletin si Petrom.

Pretul benzinei in alte orase din lume

Tokyo : 6,59 dolari

Berlin: 7,76 dolari

Hong Kong: 7,85 dolari

Paris: 8,06 dolari

Londra: 8,12 dolari

Monte Carlo: 8,46 dolari

Copenhaga: 8,48 dolari

Roma: 8,51 dolari

Oslo: 9,33 dolari

Asmara: 9,58 dolari

In toate orasele amintite mai sus costul benzinei este calculat pentru un galon, care inseamna 3,785 litri. Tarifele sunt valabile pentru benzina normala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#pret benzina, #crestere pret benzina, #benzina Romania, #benzina tari europene , #Pret benzina