Alimentele se scumpesc cu 30-35% din cauza secetei - Agrostar

Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:46
1752 citiri
Alimentele se scumpesc cu 30-35% din cauza secetei - Agrostar

Alimentele se vor scumpi in medie cu 30-35% in perioada urmatoare, din cauza secetei care a compromis in mare masura recoltele agricole, a declarat Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.

"Recoltele sunt compromise, pagubele sunt imense la nivel national, mi-e si teama sa fac estimari, e cert ca preturile vor creste in urmatoarea perioada cu o medie de 30-35%", a declarat pentru Business24, Tudor Dorobantu.

De altfel, si ministrul Agriculturii a avertizat asupra efectelor pe care o seceta prelungita le va avea asupra recoltelor:

"Traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma refer la porumb si floarea-soarelui, in special. Daca nu va ploua in perioada urmatoare, riscam sa avem pierderi destul de mari la aceste culturi", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii: In 2012 va fi o productie mai mica, dar nu in mod alarmant

Pe langa seceta si deprecierea leului va contribui la cresterea preturilor in perioada urmatoare:

"Oricum, noi, producatorii agricoli, nu asiguram necesarul de consum intern, ne bazam pe import, iar acum euro a ajuns la 4,6", a adaugat Dorobantu.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs de referinta de 4.6397 lei/euro, un nou maxim istoric pentru moneda unica, in crestere cu 0,84%, fata de ziua precedenta, cand cursul oficial era de 4.6009 lei/euro.

Leul atinge record dupa record. Ce ne asteapta in aceasta saptamana de foc?

Pe de alta parte, specialistii din agricultura si industria alimentara sustin ca explozia preturilor din ultimii doi ani este influentata in mare masura si fondurile de investitii, care au migrat de pe pietele financiare catre bursele de cereale, manipuland preturile, scumpirile nefiind neaparat justificate.

Fondurile de investitii sar in barca agriculturii

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#scumpiri alimente, #crestere preturi alimente, #seceta cresteri de preturi, #efecte seceta 2012 , #Pret cereale